19:03 / 23.03.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Plenković: Prebacujemo dio cjepiva iz četvrtog u drugo tromjesečje

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u utorak u Čakovcu da se radi na prebacivanju dostave određenog kontingenta cjepiva iz četvrtog u drugo tromjesečje kako bi se do ljeta pojačala dinamika cijepljenja i da bi to trebalo biti Pfizerovo cjepivo.

Govorimo o Pfizeru, koji je naznačio da bi mogao ubrzati dostavu. To je tzv. akcelerirana dostava Pfizera u iznosu od 10 milijuna doza koje bi se, prema našem mišljenju, trebale podijeliti među onim zemljama koje zbog sporosti dostave AstraZenece i od njih više naručenih doza cjepiva, mogle kompenzirati i onda bi se otprilike iznivelirali za nekoliko sljedećih mjeseci, rekao je Plenković.

Predsjednik Vlade je prilikom obilaska Međimurskog veleučilišta odgovarao i na pitanje o dostavi Pfizerova cjepiva.

Rekao je da su procjene epidemiološke službe bile da će se maksimalno htjeti cijepiti oko 2,5 milijuna ljudi i da se naručilo ukupno 8,7 milijuna doza cjepiva.

- Problem koji je nastao nije samo kod nas, nego i drugdje, sa sporom proizvodnjom i sa sporom dostavom AstraZenece, koja je bila prva ponuđena narudžba ovoga ljeta, rekao je Plenković.

Dodao je kako je činjenica da će u ovih šest mjeseci u odnosu prema predviđenoj isporuci tih cjepiva u Europu doći samo jedna trećina, a to rezultira smanjenom dostavom i Hrvatskoj, koja je u tom trenu najviše naručila cjepiva od AstraZenece.

Međimursko veleučilište za razvoj Međimurja i sjevera Hrvatske

Govoreći o Međimurskom veleučilištu, Plenković je izrazio zadovoljstvo što ono nakon 14 godina danas ima 650 studenata te što je u nj ukupno uloženo 100 milijuna kuna. Tri programa tog veleučilišta, računarstvo, manadžment u sportu i turizmu te održivi razvoj ocijenio je kao zanimljive i dobre teme.

Drago mi je da su na ovim prostorima, gdje je nekada bila vojarna, nakon što su te nekretnine predane županiji, napravljene investicije i u veleučilište, znanstveno-istraživačke centre i poduzetnički inkubator. To pridonosi razvoju Međimurske županije i uopće sjevera Hrvatske tako što se obrazuju mlade generacije koje će, siguran sam, s ovim programima koje usvajaju pridonijeti i razvoju hrvatskoga gospodarstva, rekao je u Čakovcu predsjednik Vlade.

Posjetom Međimurskom veleučilištu završio je njegov današnji boravak u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!