Novi pomor pčela, zastrašujuće slike iz Međimurja

26.04.2023.

Zadnja izmjena 23:07

Autor: Mirta Takač Tomić/Regionalni dnevnik/HRT

Pomor pčela u Međimurju

Pomor pčela u Međimurju

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Zastrašujuće slike i ovoga proljeća. Na međimurskom području opet je zabilježen pomor pčela. Sumnja se da je uzrok pomora sredstvo koje se koristi za tretiranje uljane repice, a neslužbeno se moglo čuti da ga je upotrijebio i jedan pčelar na tom području.

I dok policija tek treba otkriti uzrok, očajni pčelari ponovno zbrajaju štetu. Prošle se godine pomor pčela dogodio u donjem i srednjem Međimurju, a ove u gornjem, javila je za Regionalni dnevnik Mirta Takač Tomić. Javila se u zaštitnom odijelu jer su pčele vrlo agresivne, a vlasnik OPG-a je zbog uboda preventivno završio na hitnoj.


- Ove godine opet imamo trovanje, u pitanju je zapadni dio Međimurja od Gornjeg Mihaljevca do Vratišinca i Dragoslavca i naselja između. Vjerojatno se radi o zakašnjelom efektu tretmana repice protiv sjajnika, kazao je Željko Trupković, predsjednik Udruge pčelara Međimurske županije. 

Zahvaćeno je oko 250 košnica 13 pčelara, ali bit će ih još i više - oko 300 košnica - jer neki još ne znaju da imaju trovanje, dodao je.

Komentirajući navode da je prošlogodišnji problem bio vezan uz korištenje nedopuštenih sredstava, potvrdio je da je uzrok ovog pomora korištenje dopuštenih sredstava, ali tjedan dana prekasno. Tretiranje repičina sjajnika trebalo je obaviti deset dana prije cvatnje.

Kako se priča ponovila?


- Ne znam je li to neznanje, nemar, trka za novcima. Moram reći da mi s ratarima nemamo problema, oni nas obavještavaju. Međutim, opet se dogodilo. Kakve će biti posljedice po novom zakonu, to ćemo vidjeti, zaključio je Trupković.

Mladen Mikulan kaže kako su stradale njegove 24 košnice, u svakoj po 40 tisuća pčela. Kad sve zbroji, dodaje - šteta iznosi oko 5.000 eura.

Pčelar Dražen Bogdan napominje kako su pčele zbog otrova agresivne. U košnicama ima mladog legla koje koje treba grijati i hraniti, a sve pčele izletnice su stradale. Otrov je i u košnicama pa je pitanje, dodaje - što se događa s maticama.

Pčelar u suzama


Ovi pčelari i desetak drugih, ove godine med neće imati. Zbog neodgovornih pojedinaca ista situacija u Međimurju i prošle godine.

- Ja mislim da nema pravog zakona u državi koji bi ovo regulirao. To je faktički ubojstvo. Pogaziš jednu srnu na cesti pa odgovoraš. A za ovo ne odgovaraš, a za ovo ne odgovara nitko, kroz suze govori Mladen Mikulan.

Iz godine u godinu - milijuni mrtvih pčela ali i ostalih insekata. Inspekcija i policija na terenu. Pčelari djelomice obeštećeni, a krivci bez pravih sankcija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!