Novi potres, stari strahovi

19:33 / 17.08.2021.

Autor: Lucija Judnić/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Novi potres

Novi potres

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Potres koji je sinoć pogodio Sisačko-moslavačku županiju osjetio se i na zagrebačkom području. Novo snažnije podrhtavanje probudilo je stare strahove. I dok ovaj put nije bilo štete, na onoj nastaloj u prijašnjim potresima, poručuju iz grada, intenzivno se radi.


Olujno nebo iznad Zagreba. Vjetar i grmljavina, a zatim i potres probudili su noćas stare strahove. Na jednoj obiteljskoj kući prijavljena je manja šteta, koja je tijekom dana procijenjena. No mnogo dublji trag ostavlja strah.

- Izražavam zapravo podršku i razumijevanje svim građanima koje je noćas uznemirio potres, rekla je Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika Zagreba.

Stres kojem smo izloženi posljednjih godina stalan je, kažu stručnjaci, a može se umanjiti ako se ne izlažemo informacijama koje dolaze.

- Na sve nas će to zapravo ostaviti jednu duboku negativnu memoriju. Svi ćemo se dugo vremena jednostavno sjećati. Imat ćemo neke ružne slike baš tih potresa, ali i jednako tako svih onih situacija kojima smo svjedočili, istaknuo je doc. dr. sc. Domagoj Vidović, zamjenik ravnateljice Klinike za psihijatriju Vrapče.

A zaborav otežava i spora obnova. Iako je prošlo gotovo godinu i pol dana, još se rješava dokumentacija. Posljednjeg mjeseca u 13 gradskih četvrti mobilni timovi obišli su 958 kuća s crvenim naljepnicama, a od jučer obilaze i malo više od 4000 žutih. 

- Domaća operativa je na sve strane rastegnuta. Radovi idu sporije, kapaciteti su prenapregnuti. Cijene idu gore, i u tom smislu to nije dobro. Mislim da to treba razmatrati da se raspiše međunarodni javni natječaj i da domaća operativa ne bude mogla to apsorbirati u slučaju da ne mogu da se onda uzmu i tvrtke izvana, istaknuo je Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik.

U gradu poručuju da čine sve kako bi ubrzali proces obnove i najavljuju da će se sljedeći tjedan znati i tko će biti novi v.d. pročelnika Ureda za upravljanje hitnim situacijama. Nastavljaju se i obilasci škola. 

- Ima i dobrih i loših. Čini nam se da bi obnova mogla biti brža da određena koordinacija između dionika obnove dakle projektanata i izvođača nadzora službe za zaštitu, odnosno konzervatora bi mogla biti intenzivnija, rekao je Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Zagreba.

Obišli su osam škola, u kojima se, čini se, ni ove jeseni nastava neće moći održavati. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!