12:27 / 17.08.2021.

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Seizmolog Prevolnik: Serija naknadnih podrhtavanja trajat će do dvije godine

Snježan Prevolnik

Snježan Prevolnik

Foto: HTV / Shutterstock

Noćas u 1.58 sati dogodio se potres magnitude 4,2. Epicentar je bio nedaleko od Petrinje. Nedugo nakon tog potresa uslijedio je još jedan potres, magnitude 2,8 po Richteru. Svi potresi na tom području, uključujući i ova dva, su dio serije naknadnih potresa onog glavnog potresa koji se dogodio 29. prosinca 2020., rekao je seizmolog Snježan Prevolnik za Dnevnik HTV-a.


Općenito govoreći, potres ove magnitude ne bi trebao prouzročiti štetu na solidno izgrađenim objektima, kaže Prevolnik.

- Na tom području su objekti koji su dosta bili oštećeni, možda na nekim izrazito oštećenim i slabijim objektima ovaj potres može prouzročiti štetu, ali to je vrlo minimalna šteta, dodaje.

Svi potresi na ovom području imaju zajednički uzrok.

- Svi potresi na ovom području Hrvatske su povezani na način da imaju jedinstveni uzrok njihova nastanka, a to je gibanje afričke tektonske ploče prema sjeveru koja pritom gura jadransku mikropoloču koja dolazi u koaliziju s euroazijskom pločom. To je generalni uzrok potresa na našem području. Ne možemo reći da su potresi u Banja Luci povezani s ovim potresom kod Petrinje, rekao je seizmolog.

Serija naknadnih potresa trajat će duže, i dvije godine.

- U tom periodu će i dalje biti potresa koje će stanovnici tog područja osjećati, ali broj tih potresa se smanjuje. U prvih mjesec dana maltene su svaki dan bili jači potresi, a kako vrijeme prolazi broj tih potresa se smanjuje, ali se i dalje pojavljuju i dokaz je tome i noćašnji potres, rekao je Prevolnik.

- Na tom području se desilo nekoliko tisuća potresa, ali treba izdvojiti potres magnitude 6,2 i bilo je par potres tj. dva magnitude veće od 5, dodao je.

Potrese se ne može predvidjeti.

- Iako je vrlo mala, vjerojatnost za jači potres uvijek postoji. Pošto ih ne možemo predvidjeti možemo dobro proučiti seizmičnost nekog područja i onda reći građevinarima kako da izgrade dobre i kvalitetne zgrade koje će izdržati jake potrese, tako da će nam biti svejedno kada će se dogoditi potres.

Novi uređaji koji šalju podatke u realnom vremenu našim su seizmolozima iznimno korisni.

Dobili smo vrlo vrijedne i korisne podatke. To je jedan prijenosni skup instrumenata koji se postavlja na područje na kojem se dogodi jak potres, jer onda ima jako puno naknadnih potresa, a svaki pa i najmanji potres nam daje bitne informacije o strukturi podzemlja. To nam može pomoći u sljedećim kalkulacijama da budemo precizniji što se tiče potresne opasnosti, rekao je.

Jutros u 8.40 sati zabilježen je slab potres jačine 2,9 po Richteru kod Imotskog.

- To područje južne Hrvatske je i inače seizmički najaktivnije područje Hrvatske. Tu procesi nisu neuobičajeni, puno je vjerojatnije da se dogode jači potresi na tom području, nego u središnjoj Hrvatskoj, kaže seizmolog.

Objasnio je i zašto dolazi do nesrazmjera u magnitudi između podataka različitih aplikacija i onih koje daje Seizmološka služba.

- Sve aplikacije koriste automatsku analizu koja u kratkom periodu daje podatke gdje se dogodio potres i koje magnitude. Mi koristimo ručnu analizu jer za sustav automatske analize morate imati financijska sredstva koja omogućuju da imate gustu mrežu i softver koji to može napraviti. I sami ste svjesni ako želimo brzu informaciju, onda ona sa sobom posljedično povlači činjenicu da nije toliko točna. Iz toga razloga naša informacija izlazi neznatno kasnije, ali je zato točna, pouzdana i provjerena od strane seizmologa.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!