19:09 / 02.01.2021.

Autor: HRT

Novi potres u Sisačko-moslavačkoj županiji

-

-

Foto: - / -

Magnituda potresa iznosila je 3.5 prema Richteru.
U 19 sati seizmografi Seizmološke službe zabilježili su prilično jak potres s epicentrom 6 km zapadno od Petrinje. Magnituda potresa iznosila je 3.5 prema Richteru. Informaciju o potresu potvrdila je HTV-ova novinarka Zrinka Grancarić javljajući se iz Gline za središnji Dnevnik HTV-a. 

Petrinjsko epicentralno područje pogodilo je od 28. prosinca 374 potresa, a čak 109 u posljednja dva dana, pokazuju preliminarni podaci koje je objavio Geofizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

➡️ Akcija HRT-a UZ NAS NISTE SAMI - pomoć stradalim područjima 
➡️ Posljedice potresa u Hrvatskoj - informacije iz minute u minutu  
➡️ Dan žalosti u Hrvatskoj 
➡️ Šef Crvenog križa: Lažne vijesti otežavaju nam rad 
➡️ Siščani: Najgora je neizvjesnost 

Alberta Cestarić iz Crvenog križa u Glini kazala je za Dnevnik HTV-a da je pod brigom Crvenom križa ondje smješteno stotinjak ljudi.

- Imaju tri obroka dnevno, voće, povrće, sve što je ovdje sortirano, odnosno svu humanitarnu pomoć. Tu je i medicinsko osoblje, dvije medicinske sestre i liječnik koji neumorno volontiraju iz dana u dan. Oni vode brigu o svim korisnicima. Djelatnici Crvenog križa i volonteri brinu se pak o toplim obrocima i smještaju, kazala je.

Odgovarajući na pitanje je li i ona spava u automobilu poput mnogih na tom području, Cestarić je kazala da joj je tako najlakše. 

- Nakon svih aktivnosti ono malo vremena što mi preostane, najlakše mi je odmoriti u automobilu, dodaje.

U jednoj od prostorija smještena je i obitelj Milašić s troje djece. Majka Snježana Milašić kaže da joj je ondje dobro i da ima sve što joj treba.

- Malo smo se opustili. Tužno je. Ostali smo bez kuće, ali popravit ćemo. Suprug je ostao na selu jer mora čuvati i hraniti stoku, kazala je.

Baka Jana Milašić danas se cijepila protiv koronavirusa. Kaže da je to dobro prošlo i da se dobro osjeća.

Mnogi dijelovi Hrvatske ponudili su pomoć stanovnicima Sisačko-moslavačke županije koji su pogođeni razornim potresima proteklih dana. U tu županiju idu različiti konvoji pomoći. Neki šalju hranu, a neki građevni materijal.

U Logističkom centru Civilne zaštite u Jastrebarskom prikuplja se pomoć iz stranih država, pristigla zračnim i kopnenim putem. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!