Novi problemi za zagrebačku Čistoću

14.03.2023.

21:11

Autor: Ante Raić/Dnevnik/I.B./HRT

Podzemni spremnici

Podzemni spremnici

Foto: Dnevnik / HRT

Pola godine nakon što su u Zagrebu ugrađeni prvi podzemni spremnici, u Masarykovoj ulici, počeli su pripremni radovi na drugoj lokaciji, u blizini katedrale. No čim su počeli iskopi, radnici su naišli na neucrtanu podzemnu infrastrukturu pa su radovi zaustavljeni.

- Druga testna pozicija za podzemne spremnike previđena je u blizini zagrebačke katedrale, na samom ulazu u tržnicu Dolac. No radnici su naišli na dosad nezabilježenu infrastrukturu, nešto slično šahtu.

- Prilikom izvođenja radova na dubini od nekih jedan metar naišli smo na zaštićenu cijev koja nije bila ni u kakvim planovima ucrtana. S obzirom na to da se radi o zaštićenom području spomenika, angažiran je arheolog, da se utvrdi, rekao je Jurica Krleža, voditelj podružnice Zagrebačke ceste.

Gradonačelnik nije iznenađen. Kaže kako nije očekivao da će ovaj proces, koji je u Ljubljani trajao 10 godina, u Zagrebu biti riješen preko noći.

- Ako to riješimo za godinu ili dvije, bit će pet puta brže od Ljubljane. Četrdeset lokacija trenutačno u Gornjem i Donjem gradu je nađeno što se tiče mapa koje se provjeravaju ne samo s gradskim poduzećima, nego i s državnim, s HEP-om, s telekom operatorima se provjeravaju optički kablovi. A i kad nađete lokacije, ne znači da nećete naći nešto što nije bilo u mapama, rekao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Jedna od lokacija na kojoj bi se trebali nalaziti podzemni spremnici početak je ulice Pantovčak, u blizini Britanskog trga. No osim podzemne infrastrukture još je niz uvjeta koji predstavljaju izazove, posebno na području Gornjeg grada.

- Treba mjesta kamionima koji će doći prazniti te spremnike, treba se vidjet kolika je visina da bi se ti spremnici izvadili, treba vidjeti koliki je nagib potreban da bi se spremnici postavili, jer je naša cijela četvrt brdovita. Treba se sve to usuglasiti s konzervatorima jer se većina naše četvrti nalazi u zoni A, rekao je potpredsjednik Vijeća gradske četvrti Gornji grad - Medveščak Vedran Lokošek.

S obzirom na sve izrečeno, pomalo iznenađuje da polupodzemni spremnici, koji se upotrebljavaju u 30-ak hrvatskih gradova, u Zagrebu nisu dopušteni.

- S obzirom na to da možemo ići samo sa sistemom podzemnih spremnika, smatram da je to ozbiljna sumnja da se pogoduje isključivo firmama koje imaju takve sustave, smatra zastupnik u Gradskoj skupštini Renato Petek.

Javni natječaj za nabavu i ugradnju podzemnih spremnika trebao bi biti završen u travnju, a tada će se znati tko će dobiti posao i koliko će to Zagrepčane stajati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!