16:47 / 09.12.2021.

Autor: Igor Ahmetović/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Novi uređaji utrostručit će kapacitet analize brisova na koronavirus

Novi uređaji za pretragu na koronavirus

Novi uređaji za pretragu na koronavirus

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U sklopu međunarodnog projekta javnozdravstvene spremnosti za epidemije i izvanredne situacije, Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije nabavio je novi uređaj za PCR dijagnostiku i DNA ekstraktor. Novi uređaji vrijedni su oko milijun i 100 tisuća kuna i znatno će povećati broj pretraga na koronavirus.

Novi uređaji utrostručit će dosadašnji kapacitet analize brisova na koronavirus. Umjesto dosadašnjih 30, u jednom ciklusu obrađivat će se 93 uzorka. 

- Jasno da ćemo se pojačati i ljudstvom kako bismo mogli raditi i u prvoj i u drugoj smjeni i u tom momentu ćemo moći zadovoljiti sve potrebe naše županije, naglašava Inoslav Brkić, dr. med., ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije.

U opremanje Mikrobiološkog laboratorija znatna sredstva ulaže i Sisačko-moslavačka županija.

- Na nama je da preveniramo bolest, na nama je da preveniramo oboljenja i viruse, a na županijskoj upravi da poduzimamo sve što je u našoj mogućnosti da osiguramo što kvalitetniju zdravstvenu skrb za sve stanovnike županije, govori Ivan Celjak, sisačko-moslavački župan.

60 posto stanovnika Sisačko-moslavačke županije do sada je primilo najmanje jednu dozu cjepiva protiv koronavirusa, a 57 posto ih je primilo i drugu dozu.  

- Koristim ovu priliku još jednom pozvati sve one koji se do sad nisu odlučili da se cijepe jer je cijepljenje najbolja, najmoćnija epidemiološka mjera, oružje u suzbijanju i sprječavanju zaraznih bolesti, poručuje Brkić.

Do sada je u Sisačko-moslavačkoj županiji od koronavirusa ukupno oboljelo 19 457 osoba, a s koronavirusom ih je preminulo 200.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!