23:43 / 23.01.2021.

Autor: Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Novi život u Slavoniji

Andrea Norris

Andrea Norris

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Andrea Norris rođena je u Francuskoj i najveći dio života provela je ondje. No odlučila je novi život započeti u Slavoniji, u rodnom selu pokojnoga oca. HRT-ovoj novinarki Renati Ostović za Regionalni dnevnik ispričala je zašto.


Iz Toulona na jugu Francuske, Andrea se sa suprugom i kćeri prije godinu i pol doselila u male Habjanovce. Ponajprije zbog 12-godišnje Mile. 

- Odlučili smo da je bolje za njezin život da se preselimo i vratimo u Hrvatsku, rekla je Andrea Norris. 

- Dobro sam se snašla, kazala je Mila Norris. Dodala je kako su tome najzaslužniji prijatelji koji su bili uz nju kada je došla i pomogli joj u  učenju hrvatskog jezika.

Milina baka Caterina, iz Francuske se sa suprugom Slavkom u njegove Habjanovce vratila prije 15 godina. Francuska Šokica, kako je zovu, zaljubljenica je u slavonsku tradiciju, običaje i folklor. Nakon suprugove smrti ostala je ovdje, jer tu je, kaže,  njezin dom. 

- Nisam očekivala da se moja djece vrate tu. Ali eto život nekad odluči drugačije da bude. Mislila sam da ću tu biti sama uvijek,  kazala je Caterina Novoselić. 


I u Francuskoj je Andrea šivala, kukičala, izrađivala torbe, plela. A sada se zaljubila u kulturu i običaje ovoga kraja. Mama ju je naučila tkati, pa je u Habjanovcima otvorila tkalački obrt. 

- Jedan dan ću vezti, drugi šiti, onda tkat. Meni treba, svaki dan nešto drugo da radim, kaže Andrea Norris.

- Puno mi znači što jedno od moje djece želi naučit tkanje, jer to su njihove korijene, kaže Caterina Novoselić.

Andrei i njezinoj obitelji ne nedostaje užurbani život kakav su živjeli u Francuskoj.   

- Ovdje se lijepo živi. Sve polako, polako. Imate vremena za sve, poručila je Andrea. 

Iako su joj u početku glavoblju zadavali padeži, Mila sada odlično govori hrvatski. Ipak, s mamom i bakom govori francuski. Ali kažu, prave su Habjanovčanke. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!