Novo suđenje Zavadlavu pomaknuto za kraj siječnja 2023.

20.12.2022.

15:36

Autor: Hina/HRT

Filip Zavadlav

Filip Zavadlav

Foto: Milan Sabic / PIXSELL

Novo suđenje Filipu Zavadlavu za trostruko ubojstvo koje je na splitskom Županijskom sudu trebalo početi u srijedu odgođeno je za 30. siječnja iduće godine, doznaje se od Zavadlavova odvjetnika.

Splitski odvjetnik Darko Stanić Hini je potvrdio da je početak novog suđenja odgođen na njegov zahtjev jer je tek preuzeo slučaj pa treba razgovarati s branjenikom i proučiti spis.

Zavadlav je u veljači 2021. na istom sudu bio osuđen na 40-godišnju zatvorsku kaznu zbog ubojstva Marina Bobana (25), Jurice Torlaka (37) i Marina Ožića Paića (25).

Ponovno mu se sudi jer je Visoki kazneni sud ukinuo dio prvostupanjske presude oko optužbe da je planirao osvetu osobama iz narkomanskog miljea koji su iznuđivali, prijetili i fizički napadali njegova brata te njega osobno. Taj sud smatra da utvrđenje prvostupanjskog suda o nedokazanosti postupanja iz bezobzirne osvete za sada nije prihvatljivo te je rezultat djelomične i nekritične analize iskaza ispitanih svjedoka.

Splitski Županijski sud zato odlukom Visokog kaznenog suda, u odnosu na ukinuti dio, iznova provodi raspravu nakon koje treba donijeti novu odluku koju će pravilno i potpuno obrazložiti, a posebnu pažnju pritom trebaju posvetiti utvrđivanju postojanja motiva za ubojstvo tri osobe.

Visoki kazneni sud je u svojoj odluci naglasio da se osuda zbog ukidanja dijela prvostupanjske presude odnosi na dva kaznena djela. Pritom su naveli da je kao olakotna okolnost ocijenjena Zavadlavova bitna smanjena ubrojivost te teške osobne i obiteljske prilike, dok je otegotnim ocijenjena njegova dosadašnja višestruka osuđivanost.

Zavadlav je 11. siječnja 2020. sa 37 metaka iz automatske puške u splitskom Varošu ubio Bobana, Torlaka i Ožića Paića koji su se u vrijeme ubojstva nalazili na dvama motociklima. Samo nekoliko sati nakon krvoprolića predao se policiji na očigled šokiranih građana.

Za svako ubojstvo dosuđeno mu je po 15 godina zatvora, za nedozvoljeno držanje oružja osuđen je na godinu dana, a za opće opasnu radnju na dvije godine zatvora, što je sve objedinjeno kaznom od 40 godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!