Zavadlavu 40 godina: "Nitko nije gospodar ničijeg života"

23.02.2021.

07:49

Autor: HRT/Hina

Izricanje presude Zavadlavu

Izricanje presude Zavadlavu

Foto: Davor Erceg / HRT

Sudsko vijeće Županijskog suda u Splitu proglasilo je krivim Filipa Zavadlava zbog trostrukog ubojstva. Za svako ubojstvo koje je počinio, Zavadlav je dobio po 15 godina zatvora - te mu je izrečena jedinstvena zatvorska kazna od 40 godina. Do pravomoćnosti presude Zavadlav ostaje u pritvoru. Državno odvjetništvo, podsjetimo, tražilo je da ga se osudi na 50 godina zatvora.

Trostruko ubojstvo za koje je počinio Filip Zavadlav, po ocjeni sudskog vijeća, jedan je od najtežih zločina u Dalmaciji i Hrvatskoj i zaslužuje oštru kaznu kako se takvi zločini ne bi ponavljali. Sutkinja splitskog Županijskog suda Višnja Strinić istaknula je obrazlažući 40-godišnju zatvorsku kaznu da se samo takvom sankcijom može izraziti društvena osuda te utjecati na počinitelja i ostale da se klone kaznenih djela.

- Ako je Zavadlav imao problema sa žrtvama trebao se obratiti institucijama, a ne uzimati pravdu u svoje ruke jer nitko nije gospodar ničijeg života, kazala je sutkinja, poručivši da se ubojice treba oštro kazniti kako se takvi zločini više ne bi ponavljali. Kaznu smatra primjerenom i drži da će sud njome ostvariti svrhu kažnjavanja. 


Sutkinja: Obrana i tvrdnje Zavadlava infantilne 

Objasnila je da su optužbu prekvalificirali jer tijekom postupka nije dokazano da su žrtve naudile Filipu ili njegovom bratu Stanislavu, da su ga iznuđivali, prijetili, napadali ili im prodavali drogu. Zavadlavove tvrdnje sud ocijenio infantilnim i suprotnim dokazima. Za njegovu je obranu, u kojoj je tvrdio da nije pucao, rekla da je infantilna i usmjerena na izbjegavanje kaznene odgovornosti te da je u suprotnosti s rezultatima dokaznog postupka jer je po snimkama nadzornih kamera s mjesta zločina upravo Filip Zavadlav nosio pušku.

Šerić najavio žalbu, bolje će obrazložiti tvrdnju o neubrojivosti

Zavadlavov odvjetnik Branko Šerić najavio je žalbu na presudu i referirao se na činjenicu da teško ubojstvo nije dokazano, a da su kao olakotne okolnosti pri donošenju odluke uzete - bitno smanjena ubrojivost i teške obiteljske prilike Zavadlava.

- 15 godina za svako ubojstvo je previše. Izostanak motiva me uvjerava da Zavadlav nije bio ubrojiv. Koji bi drugi bio motiv ako nema bezobzirne osvete. Znači kompulzivno ponašanje ide u prilog njegovoj neubrojivosti. Naravno da ćemo uložiti žalbu. Pokušat ću još bolje obrazložiti tvrdnju obrane o neubrojivosti i u obradi Zavadlavova psihičkog stanja angažirat ću stručnjake, izjavio je nakon izricanja presude Zavadlavov odvjetnik Branko Šerić

Bezobzirna osveta nije dokazana

- Teško ubojstvo nije dokazano. Bezobzirna osveta nije dokazana. Zavadlav je proglašen krivim za tzv. obično ubojstvo za koje se može izreći maksimalno 40 godina zatvora, a za teško i 50 godina, kazala je komentirajući presudu u Studiju 4 novinarka Ana Raić Knežević

Rekla je kako je evidentno riječ o mladiću koji je imao veliko suženje svijesti. Krenuo je po Splitu i pucao u točno određene ljude koje je smatrao odgovornima za maltretiranje svoga brata, iznuđivanje i raspačavanje droge. Vidjelo se to i po ponašanju neposredno nakon ubojstava, ali i tijekom iznošenja obrane. Je li bio djelomično ili potpuno neubrojiv, sve će to morati utvrditi vještaci u žalbenom postupku, dodala je. Nije željela odgovoriti na pitanje smatra li da je riječ o taktici obrane. 

Optužnica: Teško trostruko ubojstvo, oružje i općeopasna radnja 

Optužnica Županijskog državnog odvjetništva tereti Zavadlava da je 11. siječnja 2020. s 37 metaka iz automatske puške ubio Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25) koji su se u vrijeme ubojstva nalazili na dvama motorima. Osim za trostruko teško ubojstvo, tereti ga se i za nedopušteno držanje oružja te općeopasnu radnju. 

Zavadlav se nakon krvoprolića u Varoši predao splitskoj policiji samo nekoliko sati nakon ubojstva. Uhićen je u kafiću u blizini Policijske uprave splitsko-dalmatinske, a prije toga je u obližnji kontejner odbacio pušku koju su poslije pronašli istražitelji.

Prošli tjedan Zavadlav se branio

Na ročištu 19. veljače Zavadlav je rekao da sebe ne vidi na mjestu događaja, da nije kriv te sudu predložio da ga nominiraju za Nobelovu nagradu za mir.

- Ja sam u to vrijeme bio na moru, a uhićen sam na temelju nečije insinuacije. Ja to nisam napravio. Zašto bih to napravio? Još me nitko nije uvjerio da sam ja osoba koja je pucala. Žao mi je što živimo u društvu u kojem se događaju ovakve stvari. Iz ovoga se treba izvući pouka, kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!