Novosel: Nijedan sindikat u SSSH neće potpisati sporazum o otpuštanjima u Holdingu

13.01.2022.

10:56

Autor: V.G./HRT

Mladen Novosel

Mladen Novosel

Foto: HTV / HRT

Predstavnici nekoliko sindiktata održali su konferenciju za novinare zbog najavljenih otkaza u Zagrebačkom holdingu. Poručili su da ni jedan sindikat neće potpisati Sporazum o otpuštanju kojim bi nekoliko stotina ljudi trebalo dobiti otkaz, a neki preraspodijeljeni na druga radna mjesta.


- Tema zbrinjavanja tehnološkog viška u Zagrebačkom holdingu nažalost je tema od 30. prosinca 2021. iako smo svjesni činjenice da se problem,ima govorilo dugi niz godina, negdje od 2006./2007. kada je Holding formiran po uzoru na neke druge Holdinge, činjenica je da se kroz sve to vrijeme najviše govorilo o gubicima, činjenica je i da za te gubitke nije nitko odgovarao, da su se ti gubici prelijevali između podružnica i povezanih društava. Što je na kraju priče posljedica? Nakon 19 godina je prošlo do promjene vlasti u Zagrebu i nova gradska vlast predlaže donošenje odluke o kolektivnom višku radnika u Holdingu i pet povezanih društava. Činjenica je da njihov cilj postizanje sporazuma u svrhu otklanjanja ili smanjivanja potrebe za prestankom viška radnika sa sindikatima. Mogu reći u ime sedam sindikata koji su u sastavu SSSH da nijedan od tih sindikata neće potpisati sporazum s Upravom ili društvom o otpuštanju radnika, rekao je Mladen Novosel, predsjednik SSSH.

- Činjenica je da u ovom programu koji smo dobili nema niti jednog prijedloga kako će Holding funkcionirati i kako će se riješiti problem financijski od 5 milijardi kuna koji opterećuje Holding. U 45 stranica teksta koji su sindikati dobili smo vidjeli samo neke populističke razloge, kao da je do viška radnika došlo je zbog unutarnjih i vanjskih čimbenik. Podsjeća li vas to na unutarnje i vanjske neprijatelje, ne može to biti razlog. Priča se da postoje uhljebi i izmišljena radna mjesta, za to netko mora odgovarati, poručio je.

- Umjesto da je nova Uprava zajedno s voditeljima podružnica detektirala ta radna mjesta i te ljude, da su pristupili socijalnom dijalogu sa sindikatima, onda bi priča išla u drugom smjeru. Oni su zamislili da će problem 5 milijardi kuna dubioze riješiti na način da će 12 grupa poslova koji čine pretežito administrativne poslove, da će sve te grupe poslova na neki način anulirati i napraviti jednu grupu s određenim brojem zaposlenih koje mi ne znamo u ovom trenutku. Mi vidimo da su oni izračunali da je 544 radnika viška, rekao je Novosel.

- Nismo vidjeli, ono što je bila obveza Uprave Holdinga, da se izradi sistematizacija radnih mjesta s popisom potrebnih radnih mjesta na razini svake podružnice i brojem izvršitelja za svako radno mjesto. Takav dokument sindikati i radnička vijeća nisu dobili, niti vjerujem da je takav dokument izrađen. Dok se ne izradi, apsurdno je razgovarati o višku ijednog zaposlenog.

- Potrošit će se novac, broj radnika možda će u konačnici biti podjednak ili isti, ostat će ista organizacijska struktura, sustav odgovornosti će i dalje ostati isti da nitko nije odgovoran. I onda ćemo kroz godinu ili dvije reći da ima možda 10 milijardi kuna dubioza, ali prije toga će doći do stečaja. Mi inzistiramo da uprava Holdinga preusmjeri savjetovanja sa sindikatima, da počnu razgovarati o konkretnom procesuiranju, poslovnim planovima, o broju izvršitelja i stručnosti i tek onda iz toga može proizaći određeni broj viška radnika, poručio je Novosel.

- S obzirom na to da danas nisu svi sindikati koji djeluju na razini Holdinga, mi ćemo učiniti sve da svi sindikati na razini Holdinga počnu zajednički dogovarati, zajednički brane radna mjesta i da sve učinimo da ona budu sigurna u budućnosti i Holding postane primjer, a ne primjer stvaranja gubitaka, dodao je predsjednik SSSH

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH) Baldo Kovačević smatra kako je riječ o jednostranom pristupu rješavanja problema gubitka u poslovanju koje se u odluci navodi kao razlog za otpuštanje radnika.

- Bez sveobuhvatne analize stvarnih potreba nije moguće paušalno predvidjeti broj radnika koji će biti potencijalni višak, rekao je Kovačević, te dodao da se, osim smanjivanja materijalnih prava radnika, ne spominje mogućnost ušteda i na drugim troškovima.

U Sindikatu prometa i veza Hrvatske (SPIVH) tvrde kako nisu dobili nikakav uvid u plan budućeg poslovanja Holdinga, te pozivaju na otvaranje socijalnog dijaloga po podružnicama Holdinga s ciljem utvrđivanja obujma poslova u okviru sadašnjeg obujma poslovanja, ali i budućih poslova vezanih uz planove razvoja Holdinga.

- Tražimo da nam se prije bilo kakve odluke o višku radnika prezentira plan poslovanja i razvoja ZGH u nadolazećem razdoblju, a temeljem toga i sistematizacija radnih mjesta s opisom poslova, koeficijentom složenosti poslova i brojem izvršitelja u svim podružnicama Holdinga, rekao je predsjednik SPIVH Stjepan Lisičak.

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Tomislav Rajković smatra kako će se tek po obavljenoj makro i mikro analizi po slovanja svih društava Holdinga, te poslovnom planu moći zaključiti ima li u društvima viška ili manjka radnih mjesta.

- Odluke su napravljene bez poznavanja sustava i procesa, s općenitim i neargumentiranim razlozima otpuštanja radnika. Stoga možemo zaključiti da je odluka o kolektivnom višku radnika rađena po direktivi i s ciljem provedbe u što kraćem roku, što predstavlja opasnost za normalno daljnje poslovanje sustava i stvara potencijalno nove troškove, rekao je Rajković, te naglasio kako otpuštanjem radnika kojih u nekim podružnicama i nedostaje, gradska vlast, suprotno svojim najavama, na mala vrata vraća outsourcing.

U Sindikatu zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) ističu kako sindikati nikada nisu odbili dijalog, te kako su na njega spremni i sada, ali kako ne mogu prihvatiti sporazum o kolektivnom višku radnika na ovaj način.

- Višak radnika očito postoji, ali bez plana poslovanja, reorganizacije i sistematizacije radnih mjesta ne možemo utvrditi postoji li višak radnika, koliki je on i u kojim podružnicama. 544 radnika manje u Zagrebačkome holdingu neće riješiti minuse i nakaradno zapošljavanje na koje se godinama šutke gledalo, rekao je predsjednik PPDIV-a Denis Paradiš, te naglasio kako nova vlast mora pokazati odgovornost i empatiju, a slanjem poruke radnicima pred Novu godinu da će dobiti otkaz, to nisu pokazali.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!