Nezadovoljstvo splitskih taksista

26.08.2021.

16:44

Autor: Anita Markovina/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

default error photo

Ovog ljeta izostale su tučnjave taksista u splitskoj zračnoj luci - sve je, pa tako i cijena, uređeno - koncesijama. Prijevoznici koji nisu pod koncesijom - turiste ukrcavaju i iskrcavaju na obližnjim autobusnim stajalištima, pritom vožnju naplaćuju i triput skuplje, a sve je po zakonu. Nekontrolirano dizanje cijena u Cehu prijevoznika - osuđuju - to je, kažu, posljedica liberalizacije tržišta.

Na splitskom aerodromu više ne lete šake, samo prtljaga. Drago je to Frani Bakiću - student je, ali je već peto ljeto - i taksist. Sezona je, kaže, odlična. Zaradilo se.

- Nadmašio sam sva očekivanja. Nije kao što je znalo biti prije dvije, tri godine, ali s obzirom na koronu, više je nego zadovoljavajuća sezona, rekao je.

Red je u krugu zračne luke uvela uprava- dodjelom 120 koncesija taksi prijevoznicima. Ostali putnike ukrcaju i iskrcaju uokolo, uglavnom po autobusnim stajalištima. Nitko im ne brani, smiju. I smiju naplatiti koliko žele. Turisti često budu šokirani.

U Cehu prijevoznika kažu kako divljanje cijena omogućuje Zakon o prijevozu u cestovnom prometu sloboda tržišta donijela je, smatraju, i kaos.

- Mislim da je to, malo je reći, drsko. Nisu krivi ljudi koji iskorištavaju tu situaciju, tu je isključivo krivac onaj koji je donio takav zakon, jer mogu slobodno reći da takav zakon koji je donesen u Hrvatskoj 2018. godine ne postoji nigdje, konkretno, u nijednoj članici Europske unije, rekao je Milivoj Topić, predsjednik Ceha prijevoznika u Udruženju obrtnika Splita.

- Taj zakon nije dobar i on izaziva anarhiju, izaziva i preplaćivanje u cijeni. To je nemoguće kontrolirati zato što taj zakon dopušta formiranje cijena po kilometru, rekao je Željko Bandić, predsjednik Ceha prijevoznika Kaštela.

Realna cijena od Splita do aerodroma je otprilike 300 kuna, kažu naši sugovornici- pred turistima se, ističu, ne žele crvenjeti, a ministru Olegu Butkoviću još jednom poručuju kako nisu protiv liberalizacije- ali im nered u prijevozničkom sektoru - itekako smeta!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!