Pfizerovo cjepivo sljedećeg tjedna ipak dostupno i za prvu dozu

20.11.2021.

13:32

Autor: I.Z./HRT/Hina

Cjepivo Pfizera sljedećeg tjedna ipak dostupno i za prvu dozu

Cjepivo Pfizera sljedećeg tjedna ipak dostupno i za prvu dozu

Foto: Dado Ruvic / REUTERS

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" danas je izvijestio da će Pfizerova cjepiva na svim cijepnim punktovima u Zagrebu biti dovoljno za sve doze, nakon što je Grad Zagreb jučer obavijestio da će se idući tjedan Pfizerom moći cijepiti samo oni koji dobivaju 2. i tzv. booster dozu.


Naime Grad Zagreb jučer je obavijestio da sljedeći tjedan građani neće kao prvu dozu moći primiti cjepivo Pfizera, nego samo kao drugu dozu i docjepljivanje.

- Tijekom sljedećeg tjedna na svim cijepnim punktovima u Gradu Zagrebu bit će omogućeno cijepljenje svim dozama i vrstama cjepiva, priopćili su danas iz NZJZ-a.

Objašnjavaju da je Gradski ured za javno zdravstvo jučer imao informaciju da za cijepljenje sljedeći tjedan nema dovoljno doza Pfizera cjepiva, ali da je u međuvremenu do njih došla informacija kako će cjepiva ipak biti za sve.

Ističu da će se tako građani u Zagrebu u svim dozama moći cijepiti svim dostupnim cjepivima, a to su Comirnaty (Pfizer), Janssen (Johnson & Johnson), Spikevax (Moderna) i Vaxzevria (Astra Zeneca).

Cijepljenje i dalje na više punktova

Sljedeći tjedan, od 22. do 28. studenog, cijepljenje će se i dalje provoditi na više punktova.

Na punktu Zagrebački velesajam građani se protiv COVID-a mogu cijepiti utorkom i četvrtkom od 14,30 do 19 sati, a ponedjeljkom, srijedom, petkom, subotom i nedjeljom od 8 do 12 sati.

Na osam punktova domova zdravlja građani se mogu cijepiti od 14 do 20 sati.

U domu zdravlja Zagreb Centar na punktovima DZ u Runjaninovoj 4, DZ Lučko (Lučko 2) i DZ Šestine (Šestinska cesta 1). U Domu zdravlja Zagreb Istok na punktovima DZ Sesvete (Ninska 16) i DZ Dubrava - Trnava (Resnički put 81). U Domu zdravlja Zagreb Zapad na punktovima DZ Gajnice (Ulica Kerestinečkih žrtava 31), DZ Špansko (Trg Ivana Kukuljevića 1) i DZ Prečko (Prečko 2 a).

Od 14 do 18 sati cijepljenje je organizirano svakim radnim danom na punktu HZJZ-a (Ulica Radoslava Cimermana 64a, Kajzerica), a više informacija dostupno je na poveznici.

Na adresi Rockefellerova 4 građani se mogu cijepiti samo srijedom od 16 do 20 sati i subotom od 10 do 14 sati, više na poveznici.

Popis ljekarni u Gradu Zagrebu koje, uz prethodno naručivanje, osiguravaju uslugu cijepljenja može se naći na poveznici NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar".


HZJZ: Isporuka Pfizerova cjepiva će kasniti, ali nema zastoja u cijepljenju

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) priopćio je u subotu da se ovaj i idući tjedan očekuju kašnjenja isporuke Pfizerova cjepiva, no ističu da će u prvom tjednu prosinca isporuka tog cjepiva biti u velikim količinama, pa zastoj neće utjecati na tijek cijepljenja.

Iz HZJZ-a ističu da se radi o malom kašnjenju u isporuci cjepiva, od nekoliko dana te poručuju da će se unatoč tome, cijepljenje odvijati bez zastoja.

Cjepiva će biti više nego dovoljno za sve, naveli su izHZJZ-a.

U proteklih tjedana, u Hrvatskoj je došlo do povećane potražnje za cjepivom Comirnaty proizvođača Pfizer/BioNtech u Hrvatskoj iz više razloga. Ističu da je to zbog toga što se Comirnaty koristi za dovršetak cijepljenja za osobe koje su započele cijepljenje Vaxzevria cjepitvom, čiji je proizvođač Astra Zeneca te da se koristi kao booster doza kod osoba koje su primile Pfirezerovo, ali i Astra Zenecino cjepivo.

Sada posljednjih tjedana pojačan je interes necijepljenih osoba koje među ostalim najčešće potražuju cjepivo Pfizera za provedbu cijepljenja, ističu.

Napominju da su Pfizerovo i Modernino cjepivo oboje po vrsti mRNA cjepiva te da su podjednako učinkovita u pružanju zaštite od teških oblika bolesti COVID-19 i smrtnih ishoda te bolesti kod osoba koje su razvile zadovoljavajući imunološki odgovor nakon cijepljenje.

Svih cjepiva ima dovoljno za nastavak provedbe cijepljenja protiv COVID-19, zaključuju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!