Obilježena 30. obljetnica dolaska Tigrova na ogulinsko bojište

17.06.2023.

Zadnja izmjena 17:33

Autor: Hina/HRT/R.S.

1. gardijska brigada Tigrovi

1. gardijska brigada Tigrovi

Foto: Robert Anic / PIXSELL

U Ogulinu je svečanom akademijom i tehničko-taktičkim zborom Hrvatske vojske obilježena 30. obljetnica dolaska 1. gardijske brigade Tigrova na ogulinsko bojište.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je s Tigrovima s dubrovačkog ratišta došao na ogulinsko, posebno je izdvojio prijateljstvo i zajedništvo kao snažan čimbenik uspjeha Hrvatske.

U proteklih 30 godina realizirali smo kao narod sve strateške ciljeve, a da nije bilo hrabre obrane i pobjede u Domovinskom ratu, ne bi bilo ni slobodne Hrvatske, rekao je Medved na svečanom obilježavanju obljetnice.

- Sve je to temelj daljnjeg prosperiteta Hrvatske. Sačuvajte ono što nas je nosilo u najtežim danima Domovinskog rata, a to je zajedništvo, poručio je.

Opisujući ratna zbivanja na ogulinskom ratištu, Medved je izdvojio topnike, inženjeriju, logistiku, izvidnicu i sve druge koji su radili zajedno s Tigrovima i omogućili da se do zime izgrade barake, razminira dio Male Kapele. Sve su to bili preduvjeti da se prostor može obraniti i da se može prezimiti u uvjetima od dva metra snijega, kazao je.

Odradili smo svoju misiju, put Tigrova je put hrabrosti i časti, ali krvav put, s 367 poginulih i 6 nestalih suboraca diljem Hrvatske, rekao je Medved.

"Dolaskom Tigrova sve se mijenja"


General Mate Pađen, zapovjednik 143. brigade, rekao je da im je bila čast što su zajedno s Tigrovima držali dvije godine prvu liniju ogulinske bojišnice.

- Dolaskom Tigrova sve se u potpunosti mijenja. Obrana postaje sekundarna, a pripreme za napad primarna zadaća, rekao je Pađen.

Zahvalio je pritom svima, a posebno onima kojih više nema i svima koji i danas nose posljedice rata.

Državni tajnik Ministarstva obrane Branko Hrg naglasio je da se Hrvatska vojska danas nadograđuje i modernizira, kao i poboljšava status vojnika.

- Na svaki mogući način treba poboljšati životni standard vojnikinja i vojnika da bi se i današnja generacija mladih ljudi javljala u vojsku, da bi Hrvatska imala sigurnost, rekao je Hrg.

U Gradskoj knjižnici Ogulin postavljena je izložba ratnih fotografija koja će se moći razgledati do utorka, a danas se može razgledati taktičko-tehnički zbor Hrvatske vojske koji prikazuje opremu i naoružanje.

Današnjoj svečanosti prethodila je misa u Župnoj crkvi Sveti Križ.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!