Obitelj Milošić na jesen će dobiti najljepši dar - novu kuću

21.04.2021.

19:48

Autor: Tamara Marković/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Obnova na Banovini

Obnova na Banovini

Foto: Dnevnik / HRT

Potres magnitude 3, 1 prema Richteru, s epicentrom u Markuševcu, sinoć oko 23 sata uznemirio je Zagrepčane i podsjetio da se tlo, nakon razornog potresa u ožujku prošle godine, na tom području još nije smirilo. Istodobno, tlo na Banovini i dalje svakodnevno podrhtava.


Zvuk nalik na eksploziju uznemirio je Zagrepčane malo prije podneva. Iako je bila je riječ o probijanju zvučnog zida u sklopu vojne vježbe, no nije neobično to što su građani tutnjavu povezali s potresom jer na istom području sinoć se osjetilo podrhtavanje. Magnituda 3,1 prema Richteru.

- Mnoge je iznenadio, mene nije iznenadio. Mene je iznenadilo to što ga dugo nije bilo. To je još jedan od naknadnih potresa koji se dogodio 22. ožujka prošle godine, rekao je Ivica Sović, seizmolog.

- No mislim da ovi potresi koji su bili ovdje oko Petrinje i ovi kod Zagreba da nisu direktno povezani, dodao je.

A na Banovini se i dalje sanira šteta. Obitelj Milošić na jesen bi trebala dobiti najljepši dar - novu kuću.

- Što da vam kažem, suze i oduševljenje najviše zbog malenih što će imat krov nad glavom i kućicu i svoju sobicu, kazala je Snježana Milošić, Novo Selo Glinsko.

Donacije su prikupljene u sklopu akcije "Branitelji za branitelje".

- Kad smo mi njih otkrili tog 9. siječnja slučajno, zahvaljujujći gospođi Marijani koja nas je upozorila na tu obitelj, nisam neki ljubitelj Fecebooka, ali sad sam se i ja zaljubio jer ipak preko tog Facebooka se ovo raširilo, rekao je Josip Širić, akcija "Branitelji za branitelje".

Bračni par Soldan iz Gline na svojoj kući ima dvije naljepnice. Crvenu za kat, a žutu za prizemlje. Mjesecima žive u kontejneru.

- Ja mislim da bi trebali taj dio koji je popucao srušiti i dolje je popucalo. Da vam iskrena budem, ni ne nadam se baš puno, rekla je Ivka Soldan iz Gline.

Mobilni uredi za zaprimanje zahtjeva i dalje su na terenu. Danas u naseljima Budičina i Taborište.

- Pomažemo u popunjavanju obrazaca i objašnjavamo koji su daljnji postupci vezano uz obnovu, rekao je Damir Bakliža iz Ministarstva graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine.

- Netko kaže tri godine, pet, netko 10. Sumnjam, mislim da će Zagreb doći prvi na red, a onda mi, kazao je Nenad Topul iz Budičine.

Do sada je na području pogođenom potresom zaprimljeno više od 7600 zahtjeva.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!