Završili upisi u srednje škole, najatraktivnije zagrebačke XV. i II. gimnazija

09.07.2022.

12:28

Autor: Dnevnik u podne/T.D./IMS/HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

Točno u podne objavljene su konačne ljestvice za upise u srednju školu u ljetnom roku. Ove godine u srednju školu upisivalo se oko 39 tisuća učenika, a najveće zanimanje pokazali su za gimnazijske i četverogodišnje strukovne programe. Prvi put sedam je zagrebačkih gimnazija provelo je i prijamni ispit zbog nikad većeg broja odlikaša s prosjekom 5,0. 

Na ljetnom upisnom roku pravo upisa u srednje škole ostvarilo je 41 282 učenika, a iz CARNET-a su izvijestili i da je zagrebačka XV. gimnazija na prvom, a II. gimnazija na drugom mjestu među gimnazijama koje je najveći broj učenika stavio kao prvi prioritet za upis.

Potom slijede, također zagrebačke, VII. i V. gimnazija te splitske III. gimnazija i IV. gimnazija Marko Marulić. Među prvih deset su i III. gimnazija Osijek i II. gimnazija Split, Gimnazija Sesvete i X. gimnazija Ivan Supek iz Zagreba.

Strukovne škole koje je najveći broj učenika stavio kao prvi prioritet za upisu su sve škole iz Zagreba i to: Hotelijersko-turistička škola, Prva ekonomska škola, Tehnička škola Ruđera Boškovića, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, I. tehnička škola Tesla, Treća ekonomska škola, Obrtnička škola za osobne usluge, Ugostiteljsko-turističko učilište, Škola za medicinske sestre Vinogradska i Škola za cestovni promet.

Kandidati koji se nisu uspjeli upisati u ljetnom upisnom roku mogu konkurirati na jesenskom upisnom roku za preostala slobodna mjesta.

U jesenskome upisnom roku bit će moguće prijaviti samo obrazovne programe za koje upisna kvota u ljetnome roku nije popunjena. Okvirna slobodna mjesta za jesenski rok bit će poznata od 15. srpnja, stoji u priopćenju Hrvatske akademske i istraživačke mreže - CARNET.

- U ovom su trenutku među gimnazijama najpopularnije su 10. gimnazija, 15. gimnazija i Prirodoslovna škola Vladimira Preloga u Zagrebu, a od strukovnih škola Zdravstvena škola Split, Tehnička škola Ruđera Boškovića u Zagrebu i Elektrostrojarska škola u Varaždinu, rekao je Tomislav Rožić, koordinator e-upisa u srednje škole, CARNet.

- Nekoliko učenika postiglo je maksimalan rezultat, prosječni broj bodova 7,2% boda, rekla je Jelena Raguž, pedagoginja, XV. gimnazija Zagreb.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!