07:00 / 11.07.2021.

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Objavljene liste za upise, manje srednjoškolaca na Banovini

default error photo

Objavljivanjem konačnih rang-lista završeni su upisi u prve razrede srednjih škola. Za oko 40 tisuća učenika na raspolaganju je bilo gotovo 47 tisuća mjesta. Već tradicionalno, najveća zanimanja su za gimnazije. HRT-ova novinarka Sunčica Findak bila je i na Banovini, gdje je, nakon potresa, zamjetan znatan pad broja upisanih srednjoškolaca. 

Tamošnji ravnatelji ne spavaju noćima, ali ne zbog potresa, nego posljedica potresa. A posljedice su te da su upisi u ljetnom roku završili, imaju manje prijavljenih nego prošlih godina, nemaju svoju školu, a neki ovoga trena ni lokaciju gdje će od jeseni učenici polaziti nastavu.

- Jedino što im možemo obećati - da ćemo osigurati uvjete kakve zaslužuju naši gimnazijalci, a sada hoćemo li biti u ovoj školi ili u nekoj drugoj zgradi, to ne mogu sa sigurnošću tvrditi, rekao je za Dnevnik HTV-a ravnatelj Gimnazije Sisak Božidar Dujmić.

U podstanarstvu su baš kao i petrinjska Srednja škola. Koja se trudi već mjesecima ishoditi razne dozvole nakon što im je petrinjska tvrtka "Gavrilović" darovala je zgradu bivše Gavrilovićeve škole. Iako je Županija za sada uložila 600 tisuća kuna, to je tek kap u moru.

- Mi smo kao škola napravili sve da ubrzamo radove, ali nećemo ipak moći započeti nastavu na jesen u ovoj školi, poručio je ravnatelj Srednje škole Petrinja Milan Orlić.

Kao i u Srednjoj školi u Glini gdje se upisalo dva razreda manje, i u Petrinji nije ništa bolje.

- Konkretni podaci šezdeset posto od planiranog smo upisali, dodao je Orlić.

Ono čega se boje na ovom području jest da - ako se obnova škola ne ubrza, moglo bi imati dugoročne posljedice.

Što se tiče upisa u drugim dijelovima Hrvatske, neki su kao i Zvjezdana sretni.

- Ja sam zadovoljna, upisala sam se u svoj prvi izbor, ali upisi su bili stresni, istaknula je učenica Zvjezdana iz Zagreba.

Među top 10 škola prema zanimanju osmaša je i Gimnazija u Splitu. Omjer prijavljenih i upisanih nevjerojatan.

- Prijava je bilo 836, a upisali smo 144, rekla je ravnateljica IV. gimnazije "Marko Marulić" iz Splita Ninočka Knežević.

Osim gimnazija zanimanja su bila i za ekonomske, medicinske, turističke škole. To sve i nije novost, ali ono što je zabrinjavajuće jest da su upisi u srednje škole postali sinonim za stres odmah nakon mature.

Jer, složit ćemo se svi - ako dijete svih osam razreda osnovne škole prođe s odličnim uspjehom i ima prosjek 5,0 i ako mu to sve nije jamstvo da će se upisati željenu školu - mjerodavni, učinite nešto. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!