15:45 / 25.06.2021.

Autor: Dominique Bratović-Vela/Vijesti/IMS/I.Z./HRT

Počele prijave za srednje škole, objavljene prve ogledne ljestvice poretka

default error photo

U podne su počele prijave obrazovnih programa za e-upis u srednje škole koje traju do 7. srpnja. Za oko 40 tisuća prijavljenih učenika koji upisuju srednje škole planirano je više od 46 900 mjesta.

Prve ogledne ljestvice poretka objavljene su večeras u 22 sata, a konačne će biti 10. srpnja.

- Nakon što se prijave u sustav, moraju prijaviti sve programe koje žele. Maksimalan broj prijava je šest programa. Od izrazite važnosti je da poredaju od programa koji žele najviše upisati prema onome koji žele najmanje upisati. Također, još bih napomenuo da to mogu raditi do 7. srpnja, kada više neće moći mijenjati svoje odabire, rekao je koordinator e-upisa u srednje škole iz CARNET-a Tomislav Rožić.


Nakon mjeseci priprema likovne mape, osmašica Maša spremna je za prijamni ispit. Njezin prvi izbor je medijski tehničar ili web dizajner.  Najveći stres u protekle dvije godine, kaže, bila je utrka za ocjenama.

- Koliko veliki broj imaš od ocjena, malo previše fokusa na tome, a ne koliko zapravo naučiš, rekla je učenica 8. razreda iz Zagreba Maša.

A razrednicima osmaša telefon neprestano zvoni.

- Pošto tamo nude A, B i C program, ja to ne mogu nigdje naći, možete mi pojasniti, pitao je jedan učenik.

- Odaberi B program, to je informatički program, naglasila je razrednica 8. razreda, OŠ Borovje iz Zagreba prof. Violeta Bakić.

Zato ovakve poruke da je sustav e-upisa nedostupan, ni na kratko vrijeme, nitko ne želi vidjeti. Osmaši mogu prijaviti šest programa, vremena za promjenu liste prioriteta imaju do 7. srpnja. Za oko 40 000 kandidata za srednje škole planirano je više od 46 900 upisnih mjesta, čini se i više nego dovoljno.

- Iskustvo pokazuje da su traženi gimnazijski programi, ali sve više u zadnje vrijeme bilježimo porast zanimanja za strukovne programe, dodao je Rožić.

No, kako je glavni kriterij za upis ocjena - a odlikaša s prosjekom 5,0 mnogo, svaki dodatni bod dobro dođe. U nekoliko zagrebačkih gimnazijskih programa, nema upisa bez prijamnog ispita.

- Očekujemo između 400-500 kandidata na 100 mjesta, za to se polako pripremamo, istaknuo je ravnatelj Prirodoslovne škola Vladimira Preloga iz Zagreba Zlato Stić.

- Natjecanja iz znanja su se ove godine provodila, tu će učenici imati dodatne bodove, natjecanja iz sporta se nisu provodila zbog epidemije, međutim učenici imaju pravo na najpovoljniji rezultat koji su stekli od 5.-8. razreda, poručila je načelnica Sektora za srednjoškolski odgoj i obrazovanje, MZO Ivana Pilko Čunčić.

Večeras od 22 sata vidljive su prve ogledne ljestvice poretka, a konačni rezultati znat će se 10. srpnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!