Završava obnova tornja na Sljemenu, otvaraju se vrata posjetiteljima

04.12.2021.

20:08

Autor: Josip Gavranović/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Završava obnova tornja na Sljemenu

Završava obnova tornja na Sljemenu

Foto: Dnevnik / HTV

Nakon dvije i pol godine završava se temeljita obnova televizijskog tornja na Sljemenu. Zaštitni znak Medvednice i najviša je točka iznad Zagreba: na 1031 metar nadmorske visine izdiže se građevina visoka 169 metara. Toranj ima dvije gondole: prvu na visini od 32 metra, drugu 82 metra iznad tla. Obnovom se otvaraju vrata i posjetiteljima, za koje se u gornjoj gondoli planira restoran s jedinstvenim pogledom. Ekipa HRT-a prva je ušla u obnovljeni toranj. 

Vremenske neprilike, neodržavanje pa i raketiranje objekta u Domovinskom ratu, bili su razlozi zašto od 1976-te pa sve do danas toranj nije bio dostupan Zagrepčanima. No završenom rekonstrukcijom to bi se moglo promijeniti. Odašiljači i veze otvorili su natječaj za zakup najviših dijelova, koji je otvoren do 21. prosinca.   

- To su otvoreni vidikovac, zatvoreni vidikovac i prostor restorana gdje postoji mogućnost postavljanja rotirajuće platforme. Budući da su odašiljački uređaji sve manji zauzimaju manje prostora, mi smo na natječaju ponudili jednu dodatnu etažu tornja, govori Gordan Kapović, direktor OIV Towers COM-a.

Budući restoran koji bi se rotirao, mogao bi za jedan sat napraviti cijeli krug. Ugostiteljski objekt dao bi se u najam na 15 godina, a zakupac bi interijer uredio po svojoj želji. Zagreb nema nijedan pravi vidikovac pa bi i to bila novost. Tornjevi toga tipa atrakcija su u cijelom svijetu. 

- Sva oprema smještena je sada na ovoj donjoj pogonskoj kupoli gdje je jedna cijela etaža ostala prazna za potencijalnu turističku namjenu, a na ovoj gornjoj turističkoj kupoli ostvareni svi preduvjeti za unutarnje uređenje, rekla je Ana Grubešić, direktorica Sektora za infrastrukturu OIV-a.

Kada žičara dobije sve potrebne dozvole - do vrha Sljemena trebat će 20-tak minuta. Toranj OIV-a tako postaje još bliži posjetiteljima. 

Mnogo je opcija otvoreno, postoji ideja i za suvenirnicu, a možda i muzej. Povijest tornja i odašiljanja prvog u ovom dijelu Europe koji pokriva područje od 2 milijuna ljudi može biti isto dio turističke ponude. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!