20:14 / 31.12.2021.

Autor: Josip Gavranović/Dnevnik/IMS/HRT

Oprezno s pirotehnikom!

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Borna Filic / PIXSELL

Novogodišnja noć vrhunac je za one koji blagdane vole proslaviti uz pirotehnička sredstva. No ove godine ne bi smjele odzvanjati petarde jer su zakonom zabranjene, a pirotehnikom koja je dopuštena treba se koristiti pravilno kako bi se izbjegle ozljede.

Na Badnjak je u splitskoj bolnici završio maloljetnik. Petarda mu je eksplodirala u ruci. I ovaj put bila je riječ o nepravilnom rukovanju. Zato doktori upozoravaju - pirotehnika nije igračka.

- Najčešće ozljede od pirotehnike su opekline one mogu biti različitog stupnja i otrgnuća tkiva dijelova tkiva dijelova prstiju cijelih prstiju pa i čitave šake, rekao je Zoran Barčot, voditelj Objedinjenog hitnog bolničkog prijema Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Nepravilno korištenje pirotehnike najčešći je krivac za tragediju. Toga su svjesni i kupci koji se sve više raspituju o sigurnosti.

- Mi prodavači smo ti koji uvijek upozoravaju kako se ispravno treba koristiti ta pirotehnika i na koji način je to sigurno rukovanje, rekao je prodavač Dominik Baltić.

Ove godine najviše se kupuju setovi za vatromet, prskalice i dimna sredstva koji ne rade veliku buku. Od početka godine zabranjeno je prodavati i upotrebljavati petarde razreda F2. Bez iznimke. Kazne su i do 15.000 kuna.

- Ako netko na javnoj površini baci petardu i ako ga zatekne policijski službenik ili inspektor bit će legitimiran i pokrenut će se postupak znači kazne su dosta velike, rekao je Nikola Turkalj, načelnik Sektora za inspekcijske poslove u Ravnateljstvu civilne zaštite.

Čini se da je novi zakon već urodio plodom. Broj ozlijeđene djece i odraslih manji je nego inače, neka tako ostane i večeras.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!