Obnova zgrada Medicinskog fakulteta u Zagrebu

20.12.2022.

07:00

Autor: Dominikuque Bratović-Vela/V.K./Dnevni

Obnova zgrada Medicinskog fakulteta

Obnova zgrada Medicinskog fakulteta

Foto: HTV / HRT

S gotovo 380 milijuna kuna trebale bi biti obnovljene zgrade zagrebačkog Medicinskog fakulteta na kojima su dva potresa izazvala poprilična oštećenja. Nakon Pelješkoga mosta drugi je to najveći kapitalni projekt u Hrvatskoj za koji novac stiže iz europskih fondova.

Stogodišnja zgrada Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar" prepoznatljive vizure, na zagrebačkoj Šalati, postala je veliko gradilište. 

Novac iz europskih fondova je odobren, studenti i epidemiolozi preseljeni po cijelom gradu - počela je cjelovita obnova Štampara- pod budnim okom konzervatora. Radovi idu brže od planiranog.

- Dosad u 3 mjeseca završili su ono što je bilo predviđeno za 4,5 mjeseci pa se mi nadamo da ćemo se krajem iduće godine vratiti nazad i naći unutra i da ćemo slaviti otvorenje škole, naglašava prof.dr.sc. Mirjana Kujundžić Tiljak, ravnateljica Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar".

U obnovu će uskoro i nekoliko zavoda, skupa oprema je iznesena i brižljivo pohranjena, priprema se sanacija i dekanata Medicinskog fakulteta.

- Sada smo već na 525 milijuna obnove na lokaciji ovdje. Nadam se da ćete i vi napraviti sve napore, apropos, sjeli su vam posljednjih 10 milijuna kuna, upravo sam provjerio, govori Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

Nakon razornog potresa - cjelovita obnova najbolji je korak naprijed za naš najstariji i najveći Medicinski fakultet.

Više od 3000 studenata, na hrvatskom i engleskom jeziku, profesori koji su u protekloj godini objavili tisuću 300 znanstvenih radova, citiranih u međunarodnim znanstvenim časopisima - obilježili su 105 godina od osnutka. 

- Naš fakultet obrazuje preko 60 posto svih doktora medicine i više od 80 posto doktora medicinskih znanosti. Prosječno gledano, na našoj ustanovi diplomira 1 liječnik dnevno i te svoju edukaciju završi 1 specijalist dnevno, naglašava prof.dr.sc. Slavko Orešković, dekan Medicinskog fakulteta.

Obljetnice su prigoda za nagrade zaslužnima.

Za etičnost, stručnost i humanost u posebnim okolnostima pandemije i potresa nagradu "Medicina" zavrijedili su zdravstveni djelatnici Sisačko-moslavačke županije.

- Cijeli zdravstveni sustav je radio, ljudi su radili svoj poslove danju i noću, i mogu reći, uspješno ih obavili, naglasio je Inoslav Brkić, dr.med., ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije.

Nedavno promovirani doktori znanosti nagrađeni su dekanovom nagradom za produktivnost - u nimalo jednostavnim okolnostima.

- Morali smo se jako prilagođavati, čak i mijenjati neke stvari da bismo to uspjeli sve završiti i pohvatati, uz dobru podršku mentora, kolega, obitelji i prijatelja- to je sve išlo svojim tokom, rekla je dr.sc. Tihana Marić, dobitnica Dekanove nagrade, PMF, Zagreb.

- Moj plan je ostati na fakultetu, kroz znanstvena zvanja nastaviti napredovanje, s nastavnim i istraživačkim radom, moja je budućnost ovdje u nastavi i znanosti, naglašava dr.sc. Ivan Banovac, dobitnik Dekanove nagrade, Medicinski fakultet, Zagreb.

A iduće dvije godine i nastava i istraživanja izvodit će se na rezervnim lokacijama - na drugim fakultetima i u školama dok ne završi cjelovita obnova fakulteta.

Slušajući glas studenata- najavljuju-na fakultetu će se pronaći mjesto i za buduću studentsku polikliniku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!