Obnovljena stogodišnja gajeta, hraniteljica

13.08.2021.

07:59

Autor: Hrvoje Gunjača/Dnevnik/IMS/HRT

Betinska gajeta

Betinska gajeta

Foto: Dnevnik / HTV

U Betini je svečano porinuta obnovljena gajeta "Marija". To je još jedna dobivena bitka u nastojanjima da se revitalizira naša baština. Gajeta starog tipa gradnje, iznimno bogate i zanimljive prošlosti, bit će ploveći eksponat Betinskog muzeja drvene brodogradnje, koji ga je otkupio. 

Izgrađen u betinskom škveru Filipi 1922., broji pomlađeni drveni starac gotovo cijelo stoljeće! Od toga je šest desetljeća vjerno služio obitelji na Pašmanu.

- Bila je hraniteljica familije i dida pokojni je uvik, kad god spomenemo brod ili gajetu - pusti mi moju Mariju! Marija je bila pokojna baba. Zamislite kad nekoga imate 60 godina u familiji. Znači, s njime se rađalo, s njime se umiralo, priča Šime Stagličić, potomak dugogodišnjih vlasnika broda s otoka Pašmana.

Prevozili su gajetom na svoje posjede volove, konje, traktor, urod, pijesak (...) i ribarili. Stari su je vlasnici prodali teška srca, već oronulu. A 'slomilo' ih je to što se planira obnoviti, u izvornom obliku, priča Dario Filipi, član udruge "Betinska gajeta 1740. i potomak poznate brodograditeljske obitelji.

Novi su joj život udahnuli u brodogradilištu pokojnog poznatog meštra Čire Burtine. Nikola Papeša objašnjava kako je gajeta bila potpuno propala. Samo je trećina 'rebara' ostalo izvorno, sve je ostalo novo. U obnovu je utrošeno sigurno preko 1.500 radnih sati, dodaje Nikola Bain, betinski kalafat.

Gajetu je otkupio Muzej betinske drvene brodogradnje, a obnova je financirana europskim novcem. Ravnateljica Muzeja Kate Šikić Čubrić kaže kako već pripremaju dokumentaciju za uvrštenje gajete - na listu kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Razvit će Marija svoje latinsko jedro već na betinskoj nedjeljnoj Regati - 'za dušu i tilo'.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!