11:06 / 19.04.2022.

Autor: HRT/Hina

Bačić nakon sastanka vladajuće koalicije: Danas nije bilo riječi o rekonstrukciji Vlade

Branko Bačić

Branko Bačić

Foto: HTV / HRT

Nakon uskrsnih blagdana, očekuje se najavljena rekonstrukcija Vlade i buran politički tjedan. U podne se sastala vladajuća većina, a kako je javio Šime Vičević s Markova trga - radi se o redovitom sastanku. Teme su stanje u Ukrajini, cijene energenata i obljetnica Jasenovca. O najavljenoj rekonstrukciji Vlade, barem formalno - nije bilo riječi. Međutim, rekonstrukciju su na upite novinara komentirali mnogi političari. 

Nakon sastanka vladajuće većine Branko Bačić je rekao da su govorili o političkim aktualnostima koje su pred njima ovaj i sljedeći tjedan. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković ih je upoznao s dinamikom rada Sabora ovaj tjedan - sutra počinje nova sjednica. Na sastanku su govorili i o komemoraciji u Jasenovcu, ministar Tomislav Ćorić ih je upoznao s najnovijim poskupljenjima goriva.

Na novinarsko pitanje je li bilo riječi o rekonstrukciji Vlade, Bačić je rekao da su na posljednjem sastanku vladajuće koalicije razgovarali o tome, partneri su dali premijeru Plenkoviću punu podršku za to u trenutku kada on to odredi. Danas o tome nisu razgovarali, dodao je.

- Predsjednik Vlade će vas o datumu i obimu rekonstrukcije upoznati. Pričekat ćemo da premijer odredi datum, bit ćete na vrijeme upoznati s time. Danas nismo uopće razgovarali o rekonstrukciji Vlade, to neće biti ovaj tjedan u Saboru, rekao je.

Za najnovije povećanje cijena goriva Bačić je ustvrdio kako bi ono bilo i veće bez Vladina ograničavanja marže, smanjivanja trošarina i ukidanja zelene naknade.

- Zbog takvih mjera Vlade cijena naftnih derivata je gotovo dvije kune manja od one koja bi bila da nije bilo Vladine intervencije, naglasio je i dodao da će Vlada dalje pratiti stanje na tržištu i po potrebi reagirati.

Naveo je i da se na koalicijskom sastanku nije raspravljalo o skorašnjoj komemoraciji u Jasenovcu, odnosno njezinu okviru ili protokolu, te da na tom sastanku nije sudjelovao predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

Među onima koji bi na ministarskom položaju mogli biti zamijenjeni spominjali su se i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić te ministrica regionalnoga razvoja Nataša Tramišak, koji su to danas i komentirali.

- Svi mi koji smo članovi vlade dio smo zajedničkog tima i moramo zajednički nastaviti raditi uz povjerenje premijera. Ja vjerujem da će biti sve u redu, ali konačna odluka je na predsjedniku vade, rekla je Tramišak.

Na pitanje novinarke znači li to da ostaje u vladi odgovorila je potvrdno.

- Da ostajem, naglasila je Tramišak.

Ministar Ćorić obišao je hrvatsku tvrtku koja se bavi regeneracijom opasnog otpada i jedina je takva u našoj zemlji. Ministar Ćorić tom je prigodom, komentirajući najavljenu rekonstrukciju Vlade, kazao da će se suzdržati od komentara.

- Što se tiče rekonstrukcije Vlade, moje komentare ste imali prilike čuti u nekom inicijalnom tjednu najava o toj rekonstrukciji. Do daljnjega ću se suzdržati, kao što sam i rekao, rekao je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja tijekom posjeti tvrki Premifab. 

Butković: Premijer će vrlo brzo izaći s imenima

Na opetovana pitanja novinara o rekonstrukciji Vlade ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković ponovio je da će premijer Andrej Plenković vrlo brzo izaći s imenima. Također je odgovorio da Plenković ima apsolutnu podršku svih u vodstvu stranke i njega osobno. Nisu ni izbori, niti je o tome bilo gdje riječ, ne znam odakle to, komentirao je Butković na novinarska pitanja, istaknuvši da podrška Plenkoviću nikada nije bila upitna.

Prema medijskim nagađanjima, iz Vlade bi mogli otići potpredsjednik Boris Milošević te čak šestero ministara - Josip Aladrović, Tomislav Ćorić, Vili Beroš, Marija Vučković, Mario Banožić te Nataša Tramišak. U Ministarstvu graditeljstva već se dogodila zamjena - Ivan Paladina zamijenio je Darka Horvata koji je bio uhićen i u pritvoru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!