10:01 / 11.04.2022.

Autor: Dragan Nikolić/HTV/IMS

Uživo iz Ukrajine: Koji su sljedeći Putinovi potezi?

O stanju u Ukrajini izvještava Dragan Nikolić

O stanju u Ukrajini izvještava Dragan Nikolić

Foto: Screenshot / HTV/Reuters

Sirene za uzbunu odjekivale su noćas diljem Ukrajine. Jedna se oko 4.30 oglasila i u Lavovu, odakle situaciju u Ukrajini trenutno prati Dragan Nikolić. "No naviknuli smo na to, da je drugačije - bilo bi stvarno čudno" - kaže.

Ukrajinske službe izjavljuju kako su jutros, iako to nije još potvrđeno iz više izvora, napale i uništile poveći vojni ruski konvoj na putu prema Izjumu, gradu koji je žarište borbi sada u Harkivskoj oblasti. Ukrajinci tvrde da su u posljednja 24 sata odbili četiri napada proruskih separatista i ruske vojske u Donjeckoj i Luhanskoj oblasti.

- Ukrajinski obavještajni podaci tvrde da se Rusija priprema na novu ofenzivu na Mariupolj, grad u kojemu je dosad poginulo više od 5000 civila, a koji je iznimno, zapravo i simbolički, bitan Vladimiru Putinu. Ruska vojska sada će imati zadatak osvojiti Mariupolj, slomiti duh tog grada i preostale branitelje do 9. svibnja, do tog bitnog datuma za Putina. Riječ je, podsjetimo, o Danu pobjede kada se u Moskvi tradicionalno održava velika vojna parada kojom se obilježava pobjeda protiv nacista u Drugom svjetskom ratu - javlja Nikolić.

Čečenski vođa Ramzan Kadirov je putem Telegrama prije nekoliko sati poručio kako će nakon zauzimanja Mariupolja - i naravno pobjede ruske vojske i proruskih separatista u Donbasu - krenuti ponovno i na Kijev, kao i na ostale ukrajinske gradove te da nema odstupanja od inicijalnog plana - osvajanja i ukrajinskog glavnog grada.

Njegov gradonačelnik Vitalij Kličko je i sam u intervjuu za ABC napomenuo kako možda trenutačno povlačenje ruskih snaga iz okolice Kijeva i sa sjevera ne znači da je Putin odustao od namjere pokoravanja Kijeva i svrgavanja ukrajinskog državnog vodstva.

Ukrajinska vlast obavijestila je Međunarodnu agenciju za atomsku energiju kako je uspjela, prvi put u tri tjedna, zamijeniti zaposlenike u ugasloj černobilskoj nuklearki koju su ruski vojnici napustili početkom mjeseca, pokrali ondje sve što se moglo, uključujući i radioaktivnu supstancu koja bi ih mogla ubiti.

Posljednjih dana ruske snage počele su ubrzane pripreme za očekivanu veliku ofenzivu na istoku i jugu Ukrajine, na potezu od Harkiva do Odese.

- U područjima koje kontroliraju Rusi, u odmetnutom Donbasu, dakle unutar administrativnih granica Luhanske i Donjecke oblasti, provodi se posvemašnja mobilizacija. Čak i oni radnici strateških državnih tvrtki koji su bili lišeni obveze novačenja, sada su obvezni pridružiti se postrojbama. S ruskog Dalekog istoka došle su nove snage, dio ruskih snaga povučen je iz gruzijskih paradržava Abhazije i Južne Osetije. U odmetnutom Pridnjestrovlju, to je inače dio Republike Moldove u kojemu je zamrznut sukob i u kojemu su na vlasti proruski separatisti, proglašen je najviši stupanj pripravnosti. Ali ne samo tih separatista, već i ruskog kontingenta koji se ondje nalazi. Čitam jutros neke obavještajne procjene, govori se o tome da bi Rusija mogla isprovocirati lažan napad Ukrajine na Pridnjestrovlje i na taj način dati povoda za napad na ukrajinski teritorij iz tog dijela Republike Moldove - javlja također Nikolić.

Neke analize tvrde da je, nakon što Putin nije uspio u "blitzkriegu" osvajanja Ukrajine i njezina glavnog grada, sada plan to ukrajinsko teritorijalno tkivo rascjepkati - osvojiti gradove, oblasti i regije, i onda proglašavati jednu po jednu samostalnost, tražiti međunarodno rusko priznanje (kao što su to učinile Luhanska i Donjecka oblast) i nakon toga naravno raspisati referendum o pripojenju "majčici Rusiji", kao što je primjerice ideja u Luhanskoj Narodnoj Republici, dodaje Nikolić.

Koliko ovaj rat razara ukrajinsko društvo i državu, govori i posljednja procjena Svjetske banke - kako će ukrajinski BDP u ovoj godini pasti za nevjerojatnih 45%.

Danas u Moskvu stiže austrijski kancelar Karl Nehammer. Na sastanku s Putinom, o čemu je obavijestio Berlin, Bruxelles i ukrajinskog predsjednika Zelenskog, želi potaknuti dijalog.

- Austrija je jedna od onih zemalja EU koja se zapravo oglušuje na sada već izravne pozive Zelenskog da prekinu bilo koju vrstu ekonomske suradnje s Rusijom, osobito u energetskom sektoru. Austrija 80% svojih potreba za plinom namiruje iz Rusije. Austrija nije članica NATO-a, dosad je u Ukrajinu uputila pomoć u vidu 10.000 kaciga i 9.000 pancirki za civilne potrebe. Ovoga je tjedna nakon ponešto oklijevanja protjerala 4 ruska diplomata iz Beča, jer to je sada ono što rade sve države članice EU - ocjenjuje Nikolić.

Kada govorimo o sastancima na visokoj diplomatskoj razini, sutra će biti zanimljivo na ruskom Dalekom istoku, Vladimir Putin ugošćuje Aleksandra Lukašenka, napominje.

Pogledajte javljanje:

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!