09:08 / 26.07.2021.

Autor: Regionalni dnevnik HTV/HRT

Od danas su na snazi nove, strože mjere

Od danas nove mjere/Ilustracija

Od danas nove mjere/Ilustracija

Foto: Sasa Miljevic / PIXSELL

Strože mjere vrijede za četiri dalmatinske županije, odnosno za Splitsko-dalmatinsku, Zadarsku, Dubrovačko-neretvansku, Šibensko-kninsku, te Primorsko-goransku, Istarsku i za dio Ličko-senjske - Karlobag, Senj i Novalju. Na okupljanjima na kojima nemaju svi COVID potvrdu može biti najviše 50 ljudi, na svadbama 15. Za sajmove je potrebna dozvola lokalnog ili županijskog stožera, a za sportska natjecanja digitalna COVID potvrda.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji epidemiološka situacija ni danas nije dobra.

- Ne bi htio da se diže tenzija, ali opća epidemiološka situacija nije dobra. Dnevno imamo 50-ak novooboljelih, to su uglavnom mlađi ljudi koji ipak završavaju u bolnici. Dio ipak treba našu terapiju i kisik, premda su to osobe od oko 42-44 godine, rekao je prim. dr. sc. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Bude li se epidemiološka slika nastavila pogoršavati, teško ćemo izbjeći crvenu boju na europskoj koronakarti i zato treba biti oprezan, upozorio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić. Kaže kako je u zemlji 870 tisuća gostiju i da smo i dalje najsigurnije odredište na Mediteranu. 

Delta-soj brzo se širi pa na samom jugu Hrvatske županijski stožer apelira na suzdržavanje od velikih okupljanja. Nove mjere trajat će do 15. kolovoza, a svi događaji na Jadranu moraju završiti do ponoći. 

Provedba mjera na javnim događajima 


Županijski stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije zatrpan je upitima organizatora o provedbi mjera na javnim događajima na kojima bi se moglo okupiti više od tisuću sudionika. 


- Organizatori moraju zatražiti od Zavoda za javno zdravstvo epidemiološki okvir, koji će morati odobriti HZJZ te se držati tog okvira, pojasnio je Damir Gabrić, načelnik Stožera CZ-a SDŽ-a.


Kontrolirani uvjeti omogućili su, primjerice, organizatorima Splitskog ljeta da se ne brinu što će i kako s novim mjerama. Da ublažavanja nema, potvrđuje i Srećko Šestan, intendant HNK Split.


- Primjenjujemo sve epidemiološke mjere, mjerenje temperature, dezinfekciju ruku, upisivanje, razmak između mjesta i kod ovakvih manifestacija je važno da nema interakcije niti između publike niti između publike i izvođača, kaže Šestan.


Ugostitelji, sudeći prema izjavama njihovih predstavnika, nisu protiv mjera. Smatraju da su bolja ograničenja, nego zatvaranja, a sezona mora trajati što je moguće dulje. 


- Ono što ugostiteljima smeta je radno vrijeme. Mi se pridržavamo, klubovi koji rade na otvorenom, kontroliraju COVID potvrde, rade testiranja, a onda se nakon zatvaranja dogodi nekontrolirano okupljanje na plažama i javnim površinama i to nije u redu, kaže predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja Jelena Tabak.


A takva su okupljanja žarišta širenja virusa, upozorava predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split prof. dr. sc. Ivo Ivić te dodaje kako bi procijepljenost trebala biti bolja. 


Prema neslužbenim podacima, u splitskoj Spaladium Areni dnevno se cijepi između 600 i 800 osoba. Gužve nema.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!