Devastacija Vruje traje 20 godina

05.07.2021.

21:18

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/Margareta Jozinović/A.P.C.

Bespravna gradnja u uvali Vruje

Bespravna gradnja u uvali Vruje

Foto: Dnevnik/HTV / HRT

Ne prestaju reakcije političara na jučer održani Festival bespravne gradnje kojim je u središte pozornosti došla uvala Vruje između Makarske i Piska. Taj je slučaj, tvrde oni koji su poduprli prosvjed, dokaz da institucije u ovoj državi ne rade svoj posao. Zaštićeno pomorsko dobro, negrađevinska zona - uvala Vruja - simbol je bespravne gradnje. Dan nakon Festivala, potpora građanima dolazi i od saborskih zastupnica.

- Ta uvala Vruja je vlasništvo Republike Hrvatske,  što znači da taj nazovimo ga investitor, ne znam kako bih ga nazvala, možda zlotvor, gradi na tuđem terenu tj. na terenu Republike Hrvatske i to radi već 20 godina bez ikakvih posljedica, rekla je Urša Raukar, zastupnica stranke Možemo!


Uvala Vruja nije jedini primjer bespravne gradnje na obali, upozorila je Sandra Benčić (Možemo!) i dodala kako nijedna državna institucija nije uspjela zaustaviti očito kršenje zakona.


- Ovdje nije samo zakon u pitanju, nego i Ustav što je ingerencija predsjednika kao čuvara Ustava, dakle zato što su morska obala i otoci posebno zaštićena kategorija i na toj razini ne slati poruke koje opravdaju devastaciju okoliša ili obale, istaknula je Benčić. 


Galerija
Urša Raukar, saborska zastupnica Možemo!, Foto: Dnevnik/HTV/HRT
Naselje u uvali Vruja, Foto: Dnevnik/HTV/HRTS prosvjeda "Festival bespravne gradnje i devastacije prirode", Foto: Dnevnik/HTV/HRTSandra Benčić, saborska zastupnica Možemo! o problemu bespravne gradnje, Foto: Dnevnik/HTV/HRT

Splitsko-dalmatinski dožupan Stipe Čogelja krivnju prebacuje na DORH. Tvrdi - podnesene su kaznene prijave - čeka se njihovo postupanje.


- Očekujemo epilog ponavljanja odluke o oduzimanju koncesije na županijskoj skupštini, s obzirom da je Ministarstvo mora vratilo odluku na ponovnu doradu zbog dodatnog dokazivanja da je mul nelegalno sagrađen, ali to je nepobitno dokazano i očekujemo da će se ta odluka ponoviti i da neće biti problema, izjavio je Čogelja. 


Općinsko državno odvjetništvo u Splitu priopćilo je da su 11. lipnja ispitali inspektore građevinske inspekcije koji su obavili inspekcijski nadzor na licu mjesta, kao i lučkog kapetana.


S obzirom na utvrđene činjenice zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela skidanja i povrede službenog znaka ili pečata iz članak 317. stavak 1. KZ-a/11 i kaznenog djela protupravne gradnje iz članka 212. KZ-a/11 usmeno smo naložili građevinskoj inspekciji žurno provođenje daljnjih izvida te zatražili dostavu zapisnika i relevantne dokumentacije, dok smo Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj pisano naložili žurno provođenje izvida, stoji u priopćenju. 

Iz priopćenja Općinskog državnog odvjetništva u Splitu

Iz priopćenja Općinskog državnog odvjetništva u Splitu

Foto: Dnevnik/HTV / HRT

Iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine odgovaraju kako je tvrtka Point, povezana sa Stipom Latkovićem, izgradila i ozakonila veći broj objekata na predmetnoj nekretnini, ishodila rješenje o utvrđivanju građevne čestice te se Ministarstvu obratio sa zahtjevom za kupnju zemljišta u skladu sa odredbama Zakona o upravljanju državnom imovinom. Predmet je, kažu, još u postupanju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!