18:35 / 05.02.2021.

Autor: Hina

Od sljedećeg tjedna stiže 150.000 doza cjepiva AstraZenece

ilustracija

ilustracija

Foto: - / Pixabay

Od sljedećeg tjedna u Hrvatskoj će biti dostupno treće cjepivo protiv covida-19, proizvođača AstraZeneca/Oxford te se tijekom veljače očekuje isporuka 150.000 doza cjepiva u Hrvatsku, najavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila je to cjepivo koje je u u suradnji sa Sveučilištem Oxford razvila farmaceutska tvrkta AstraZeneca za sve osobe starije od 18 godina. Kliničke studije koje su uzete u razmatranje pri ocjeni pokazale su da je djelotvornost cjepiva je oko 60 posto u sprječavanju bolesti.

Procijenjena djelotvornost cjepiva u starijih osoba podjednaka je djelotvornosti u mlađih odraslih osoba, ali u podacima koje je EMA uzela u obzir, nije se pokazala statistički značajnom, prvenstveno zbog malog broja ispitanika oboljelih u starijim dobnim skupinama.

Niti jedan ispitanik koji je primio cjepivo nije imao težak oblik bolesti koji zahtijeva hospitalizaciju, a u kontrolnoj skupini ispitanika zabilježeni su teški oblici bolesti koji zahtijevaju hospitalizaciju, što ukazuje na vrlo visoku zaštitu od teških oblika bolesti.

Nuspojave cjepiva, uočene u kliničkim studijama, ne izlaze iz okvira očekivanih i uobičajenih. Kao i kod ostalih cjepiva, jedina prava kontraindikacija za primjenu je preosjetljivost na sastojke cjepiva.

ilustracija

ilustracija

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Iako cjepiva protiv bolesti COVID-19 imaju različite deklarirane djelotvornosti na temelju kliničkih ispitivanja, koja se razlikuju po načinu i uvjetima provođenja, izravna usporedba djelotvornosti među cjepivima nije moguća.

Dodatne informacije o AstraZenecinom cjepivu pokazuju da jedna doza AstraZeneca cjepiva pruža zaštitu od oko 70 posto već tri tjedna nakon primjene i da ta zaštita ne slabi kroz 12 tjedana. Prema Sažetku opisa svojstava lijeka, preporučeni razmak između prve i druge doze je od četiri do 12 tjedana.

Pokazalo se i da je konačan rezultat, tj. djelotvornost nakon druge doze viša kad je razmak između prve i druge doze veći, stoga preporučujemo da se druga doza AstraZeneca cjepiva primijeni 8-12 tjedana nakon prve doze, navode u HZJZ-u.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!