Odana počast poginulim žrtavama Ernestinova

20.11.2021.

16:15

Autor: V.G./HRT/IMS

Obljetnica stradanja Ernestinova

Obljetnica stradanja Ernestinova

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Ernestinovo pokraj Osijeka obilježilo je svoj najtužniji dan. Slom obrane mjesta i odlazak stanovnika u progonstvo '91. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja i na mjestu masovne grobnice u parku skulptura odana je počast 43 poginulim žrtvama Ernestinova.


- Civile su pokušali evakuirati proteklih mjesec dana međutim ljudi nisu htjeli izaći iz svojih domova i pored toga što smo se borili i doista prsa u prsa, ali smo morali izvlačiti civile. Nažalost, na ovom prostoru novog naselja dva tenka su ušla ranije i tu su nas odsjekli, tako je i 80-tak civila otišlo, ostalo u zatočeništvu gotovo 60 dana, rekao je Zvonko Milas, zapovjednik obrane Ernestinova.

- Mi još tražimo tri mještana nestala, žrtava u Ernestinovu ukupno je bilo 43. Taj dan mislim da je poginulo negdje oko 20, 30 ljudi, rekao je Srećko Grbavac, predsjednik UHDDR-a, Ernestinovo.

- Strašne stvari su se u se stvari dogodile, nitko za to nije odgovarao. Ja osobno čak niti tražim nekog da odgovara za smrt moga djeda, nego tražim njegove kosti, njegove posmrtne ostatke, rekao je Damir Šain iz Ernestinova.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!