Život s razlogom: Priča o branitelju koji je uništio prvi tenk JNA u Vukovaru

20.11.2021.

15:26

Autor: Sanja Pražen/Puls/B.A./HRT

Damir Plavšić

Damir Plavšić

Foto: Puls / HRT

U ratu je bio borac koji se nije bojao tenka. U miru obiteljski čovjek koji pokušava sačuvati uspomenu na rodni grad. Vukovarski branitelj Damir Plavšić napisao je tri knjige, režirao glazbeno-scensku predstavu, a sada sudjeluje u stvaranju videoigra koja nas vodi u bitku za Vukovar.

- Ako uskočite među četnike pa ostanete živi, ako dva metra od vas eksplodira tenkovski projektil u zid, vi letite po zraku i ostanete živi, ako izvlačite ranjenika s brisanog prostora koji je pod kišom metaka i eksplozija i ostanete živi, onda čovjek zapravo shvati da je sve to dragi Bog i vjerujem da me ostavio na životu s nekakvim razlogom. Evo, ako je to razlog da svjedočim o tome, ali da svjedočim istinu, onda hvala ti, dragi Bože, i na tome, kaže Damir Plavšić, koji je s Robertom Janjićem u kolovozu 1991. uništio prvi tenk JNA u Vukovaru.


20. studenog zarobljen je u Borovu, prošao je tri logora. Nakon izlaska pridružuje se majci i bratu u Zagrebu - za oca tek godinama poslije saznaju da je ubijen na Ovčari.


Prije pet godina s ratnim je drugom napravio glazbeno-scenski spektakl Bitka za Vukovar, s kojim je dosad obišao 199 zemalja i na različitim jezicima upoznavao djecu naših iseljenika s vukovarskom istinom.


- Nažalost, djeca i mladi o Domovinskom ratu danas ne znaju gotovo ništa, upozorava Plavšić.


U glavi mu se rodila nova ideja - djeci stvoriti edukativnu računalnu igru koja bi govorila o vukovarskom ratu.


Više u prilogu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!