Saborski odbor sutra ponovno o glavnom ravnatelju HRT-a

12:17 / 12.10.2021.

Autor: HRT/V.G.

Odbor za medije

Odbor za medije

Foto: HTV / HRT

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije sazvao je sjednicu na kojoj su trebali utvrditi prijedlog o imenovanju glavnog ravnatelja HRT-a. Vladajuća većina predložila je da to bude Robert Šveb. No zbog dvaju deponiranih glasova oporba je napustila sjednicu. 

Problem za oporbene članove Odbora deponirani su glasovi Andre Krstulovića Opare i Darija Hrebaka, koji nisu bili na sjednici. No ostali članovi Odbora nastavili su sjednicu zaključivši da kvorum postoji.

- Ja zaista smatram da nema nikakvog smisla i razloga da išta više ovdje zaustavljamo i otežemo i da je danas trenutak da predložimo i odlučimo s kojim ćemo prijedlogom ići na plenarnu sjednicu, kazala je Natalija Martinčević, predsjednica Odbora. 

Prijedlog vladajućih iznio je zastupnik Mario Kapulica. 

-
Hrvatska demokratska zajednica predlaže kandidata Roberta Šveba koji ima 20 godina iskustva u tim sustavima, koji zna što je organizacija multimedijskog karaktera i što je potrebno da se pruži kvalitetna javna usluga, kazao je Kapulica. 

Sa sedam glasova za, pet prisutnih članova te dva deponirana glasa, Odbor je predložio Roberta Šveba za novog glavnog ravnatelja HRT-a. Nakon sjednice oporbeni članovi Odbora pozivaju se na Poslovnik Hrvatskog sabora koji je, prema njihovu mišljenju, prekršen.

- Ovdje nije bila većina članova, nego ih je bilo samo pet od 13, dakle nelegalna je ta sjednica i taj prijedlog, izjavio je Nino Raspudić, član Odbora.

Premijer Andrej Plenković komentirao je predloženog kandidata.

- Mislim da je imao najkvalitetniji program od svih koji su se javili na javni natječaj, da je predstavio svoje ideje na sastanku Odbora za medije, parlamentarna većina ga je podržala, vjerujem da će biti izabran, izjavio je premijer. 

Na zahtjev oporbenih članova sjednica saborskog Odbora s istom točkom dnevnog reda ipak će se ponoviti, i to već sutra ujutro.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!