Odbor traži reviziju posvajanja djece iz trećih država. Koje su posljedice?

03.02.2023.

Zadnja izmjena 19:14

Autor: Iva Magušić-Dumančić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT/Hina

"Ispitati sva zasnovana posvajanja djece stranaca"

"Ispitati sva zasnovana posvajanja djece stranaca"

Foto: - / Shutterstock

Saborski odbor za obitelj, mlade i sport usvojio je danas zaključke koje je donio vezane uz međudržavna posvojenja djece, a kojima traži da se žurno zabrane posvajanja iz zemalja koje nisu potpisnice Haške konvencije te da se ispitaju sva zasnovana posvajanja djece stranaca.

Čija su to djeca?


Odbor za obitelj je zaključke usvojio sa 7 glasova za i 2 suzdržana na elektronskoj sjednici, a na temelju tematske sjednice o posvajanja djece iz inozemstva koja je održana prošlog tjedna.

S ciljem zaštite prava djeteta, osobito one djece koja se posvajaju iz trećih država, članovi Odbora za obitelj, mlade i sport predložili su da se žurno zabrane posvajanja iz zemalja koje nisu potpisnice Haške konvencije.

Predlažu također da se ispitaju sva zasnovana posvajanja djece stranaca i utvrdi jesu li posvojena djeca u Republici Hrvatskoj, te jesu li posvajanja bila zakonita po našim i domicilnim propisima zemlje iz koje je dijete posvojeno.

Gledano s pravne strane - revizija je gotovo nemoguća.

- Sve pravomoćne odluke hrvatskih sudova, pa tako i odluke kojima se priznaju strane odluke, o posvojenjima u inozemstvu, mogu biti preispitane samo temeljem izvanrednih pravnih lijekova. I tu su pravila vrlo, vrlo stroga, rekla je prof. dr. sc. Ivana Kunda, Pravni fakultet u Rijeci.

Kaže to i odvjetnica Tanja Budimir Gulan, inače posvojiteljica petero mališana iz Konga.

- Čija su to djeca, jesu to djeca nas posvojitelja, roditelja ili su to djeca u vlasništvu Republike Hrvatske. Mi nismo protiv nikakvih revizija, ali ne javnih, koje se ponovno pretvaraju u linč, kad se nešto govori ovako javno, a riječ je o interesu najranjivije skupine, a slažemo se to su djeca, onda se to ne radi na ovaj način, naglasila je posvojiteljica Tanja Budimir Gulan.

Jer zbog cijelog slučaja djeca su već izložena vršnjačkom nasilju, tvrde i roditelji i stručnjaci.

- Najveći strah koji mogu imati je da opet budu napuštena ili da opet budu ostavljena bez skrbi svojih roditelja i u tom smislu se sada djeci događa jedna posebna vrsta dodatne traumatizacije, dodala je izvršna direktorica udruge Adopta Dubravka Marušić.

Sve mjere potrebno je provesti žurno


Među ostalim zaključcima predlažu i usvajanje protokola o postupanju različitih državnih tijela uključenih u postupke međunarodnih posvajanja, da sudovi moraju tražiti od podnositelja zahtjeva za priznavanje stranih sudskih odluka o posvajanju dokaze o vjerodostojnosti dokumenata, kao i da prilikom priznavanja stranih sudskih odluka o posvajanju djece obavezno primjenjivati odredbe Obiteljskog zakona Hrvatske.

S obzirom na to da se pojavila pravna i emocionalna nesigurnost djece i posvojiteljskih obitelji djece iz trećih država, sve mjere potrebno je provesti žurno, vodeći računa o najboljem interesu djeteta, a kako bi se što prije njihova pravna, a slijedom toga i emocionalna nesigurnost uklonila, navodi se u zaključcima.

Od ministarstva zaduženog za poslove socijalne skrbi traži se pak da utvrdi jesu li svi posvojitelji djece iz DR Konga prethodno zadovoljavali uvjete iz Obiteljskog zakona, odnosno jesu li bili u registru potencijalnih posvojitelja, te da vodi evidenciju svih zasnovanih međudržavnih posvojenja, kao i predvidi praćenje i specijaliziranu podršku djeci i posvojiteljima nakon posvojenja.

Prihvaćeni zaključci uputit će se Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstvu pravosuđa i uprave, Ministarstvu unutarnjih poslova, Ministarstvu vanjskih i europskih poslova te Pravobraniteljici za djecu.

Tematska sjednica Odbora za obitelj održana je prošlog tjedna povodom suđenja osmero hrvatskih državljana koji su otišli u Afriku kako bi iz Demokratske Republike Kongo posvojili četvero djece, a koje tužiteljstvo u susjednoj Zambiji tereti za pokušaj trgovanja djecom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!