Hrvoj Šipek: Plenković ne radi pritisak na mene

09.05.2023.

Zadnja izmjena 14:09

Autor: HRT/IMS/Hina

Odbor za pravosuđe

Odbor za pravosuđe

Foto: HTV / HRT

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek poručila je u utorak da je povod za ostavku donedavne ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić bila prometna nesreća o kojoj ona nije obavijestila DORH te je naglasila da predsjednik Vlade Andrej Plenković ne radi pritisak na nju.

Povod za ostavku Marušić, uz druge osobne razloge, bila je prometna nesreća o kojoj nije obavijestila DORH, a isto tako nije poduzela druge radnje koje je trebala poduzeti, rekla je Hrvoj Šipek tijekom rasprave na saborskom Odboru za pravosuđe.

Sandru Benčić (Možemo!) zanimalo je je li glavni razlog odlaska Marušić to što nije obavijestila Hrvoj Šipek o prometnoj njezina vozača ili Marušić laže da je razlog njezine ostavke na mjesto ravnateljice USKOK-a osobne naravi.

- Ne može biti jedno i drugo, rekla je Benčić i ocijenila kako je sve skupa neuvjerljivo.

Hrvoj Šipek je izjavila da je provela sve potrebne radnje, razgovarala s Marušić te zatražila njezinu ostavku.

- Vanja Marušić je prihvatila svoju moralnu odgovornost zbog propusta koji se dogodio u radu USKOK-a i podnijela ostavku obrazlažući je svojim osobnim razlozima, poručila je.

Naglasila je da se Marušić, nakon prestanka obavljanja dužnosti ravnateljice USKOK-a, vratila na dužnost koju je obavljala prije, na mjesto zamjenice glavnog državnog odvjetnika. Također, odmah je imenovana nova ravnateljica USKOK-a Željka Mostečak.

- Željka Mostečak je godinama radila u USKOK-u na nizu složenih predmeta, vrlo je stručna s integritetom i velikim iskustvom, uživa povjerenje i ima ugled, naglasila je Hrvoj-Šipek i dodala da rad USKOK-a nije prekinut.

- Sve moje odluke, a osobito odluka o postavljanju Željke Mostečak na čelo USKOK-a, demantiraju sve zlonamjerne komentare i konstrukcije da sam odluke donijela pod pritiskom i utjecajem politike, odnosno da su one posljedica sukoba unutar državo-odvjetničke organizacije, poručila je glavna državna odvjetnica Hrvoj Šipek.

Dodala je da svoje odluke donosi isključivo s ciljem jačanja samostalnosti i neovisnosti DORH-a, podizanje organizacijske učinkovitosti i stručnosti.

Hrvoj Šipek: DORH provjerava anonimne prijave


Na upit o tome kako je anonimna prijava stigla u DORH, Hrvoj Šipek je rekla da je stigla poštom, te da anonimne prijave ne bacaju u koš, nego ih čitaju i provjeravaju. Odbacila je tvrdnju da je razlog odlaska bivše šefice USKOK-a bilo uhićenje bivšeg ministra Darka Horvata, za koje je znala, a o tome nije informirala premijera.

Anonimna prijava čudna je i Vesni Nađ (Socijaldemokrati), pogotovo što dolazi nakon godinu dana.

- Ne mogu nikome narediti da podnese ostavku. Ovo je bio moj prijedlog. Vanja Marušić je mogla, ali i nije morala podnijeti ostavku. Razlozi koje je navela u ostavci su njezina stvar, odgovorila je Hrvoj Šipek HSS-ovu Kreši Beljaku, koji odlazak Marušić smatra "smiješnim" jer je bio bez suvislih objašnjenja.

Na upit Mostova Nikole Grmoje zašto nije osobno dala ostavku kada je razotkrivena njezina laž u Hrvatskom saboru da nije znala za predmet Žalac, Hrvoj Šipek je rekla kako Grmoja neprekidno govori neistine, poluistine i konstrukcije o aferi Žalac te "pumpa nešto što ne postoji".

Potpuno je, kaže, nevažno jesu li i kada DORH i ona bili obaviješteni o odluci USKOK-a u predmetu Žalac.

- Činjenica je da je USKOK 24. siječnja 2020. donio odluku i zatvorio rad na tom predmetu... Ni DORH ni ja kao glavna državna odvjetnica ne možemo utjecati na odluku koja je već donesena, poručila je.

Navela je i da se Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) u slučaju Žalac nije obratio DORH-u ili USKOK-u, nego izravno Uredu europskog tužitelja u Zagrebu.

Ahmetović: Ostavka Marušić posljedica pritiska


Na pitanje imenovane članice Odbora Zlate Đurđević zašto nije stala u obranu Marušić, Hrvoj Šipek je rekla da ona nikad nije u pitanje dovela njezinu stručnost, profesionalnosti, rad i odluke, no smatra da je Marušić trebala obavijestiti ministra pravosuđa o nesreći njezina vozača, budući da je riječ o zaposleniku Ministarstva pravosuđa.

Hrvoj Šipek je rekla i da premijer ne radi pritisak na nju i njezin rad, odgovarajući na pitanje SDP-ove Mirele Ahmetović.

- Potpuno je jasno da je ostavka Marušić posljedica pritiska i ultimatuma, a to je i razlog što danas nije ovdje, zaključila je Ahmetović.

Za razliku od oporbe, Hrvoje Zekanović je podsjetio da je direktno Hrvoj Šipek uručio kaznenu prijavu protiv SDP-ova Peđe Grbina zbog 7000 eura koje je uzeo i nikad ih nije vratio u državni proračun.

- Tko smo mi da preispitujemo osobne razloge za odlazak, rekao je pak HDZ-ov Krunoslav Katičić.

Tijekom rasprave oporba je upozoravala da u izjavama Hrvoj Šipek postoje brojne kontradiktornosti te da bi nakon odlaska s vlasti HDZ-a i Plenkovića, koji je štiti, mogla postojati mogućnost njezine kaznene odgovornosti.

- Vi ste produžena ruka HDZ-a i Andreja Plenkovića, ustvrdio je Beljak.

Da je Državno odvjetništvo "na daljinski" Banskih dvora i Andreja Plenkovića, smatra i Nikola Grmoja koji ističe kako postoje "puno deblji razlozi za odlazak Hrvoj Šipek u odnosu na Marušić, jer je glavna odvjetnica "izgubila dojam neovisnosti".

Na ostavku glavne države odvjetnice pozvao je i Daniel Spajić (DP).

Odbor primio na znanje informacije državne odvjetnice


No, Hrvoj Šipek je poručivala da DORH svoje odluke isključivo donosi na temelju utvrđenih činjenica i dokaza koje ima o predmetu te ne skriva činjenice.

- A ne zato što netko smatra da bi trebalo nekoga progoniti, rekla je.

- Da nisam postupila kako jesam, a da ste vi saznali za nesreću, da li biste tražili moju odgovornost, upitala je zastupnike.

- Niti jedan ozbiljan saborski zastupnik ne bi tražio od čelnika DORH-a da da ostavku jer je propustio tražiti regres od vozača za štetu za vrijeme radnog vremena, odgovorila joj je Benčić.

Odbor za pravosuđe na kraju je većinom glasova vladajućih podržao prijedlog zaključka HDZ-ova Krunoslava Katičića da Odbor primi na znanje informacije koje je na tematskoj sjednici dala glavna državna odvjetnica.

Odbio je prijedloge zaključka Mostova Nikole Grmoje i Sandre Benčić (Možemo!) da Odbor predloži Vladi da pokrene razrješenje Hrvoj Šipek.

Odgovarajući na novinarska pitanja, ulazeći u dvoranu Hrvoj-Šipek rekla je da Marušić nije došla na današnju sjednicu Odbora, a na koju je bila pozvana, jer je ostavku dala iz osobnih razloga.

To potvrđuje i pismo Marušić, koje je na početku sjednice pročitao predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe Mišel Jakšić (SDP).

- Dužnost ravnateljice USKOK-a prestala sam obavljati iz osobnih razloga i smatram da nema osnove za daljnje obrazlaganje, navela je u pismu Vanja Marušić.

Karolina Vidović Krišto (OIP) zatražila je na početku da se sjednica prekine, ocijenivši "skandalom što Marušić nije došla na sjednicu". Predložila je i da Odbor predloži razrješenje glavne državne odvjetnice Hrvoj Šipek.

Tematsku sjednicu saborskog Odbora za pravosuđe na temu Rad USKOK-a i DORH-a u kontekstu aktualnih događaja i kadrovskih rješenja inicirala je oporba želeći rasvijetliti okolnosti ostavke donedavne ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić.

Oporba kaže da je cijela priča o ostavci Marušić bajka, šuplja i smiješna, te smatra da njezin odlazak s pozicije zbog prometne nesreće njezina vozača, koja se dogodila prije godinu dana, nije pravi razlog nego da se iza krije politički pritisak iz Banskih dvora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!