Ne prestaju reakcije na ostavku ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić

19.04.2023.

Zadnja izmjena 19:09

Autor: Dnevnik u podne/HRT

Vanja Marušić

Vanja Marušić

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Iznenadna ostavka ravnateljice Uskoka Vanje Marušić u Saboru je izazvala niz reakcija oporbenih zastupnika koji su poručili da umjesto bizarnog objašnjenja žele čuti pravi razlog njezine ostavke, pitajući kako je moguće da Marušić nakon tog slučaja ostaje raditi u Uskoku. Ostavku ravnateljice USKOK-a komentirao je i premijer Andrej Plenković.

HRT je doznao da je riječ o prometnoj nesreći vozača Vanje Marušić koju je imao sa službenim automobilom. Nastala je materijalna šteta koju je namirio - USKOK, što nije bilo prijavljeno DORH-u. Ostavku je od Marušić zatražila glavna državna odvjetnica.

- Ravnateljica je podnijela ostavku glavnoj državnoj odvjetnici, ona je o ostavci i okolnostima zašto se ona dogodila upoznala ministra pravosuđa, on me danas obavijestio i ja ću svakako nastojati i osobno razgovarati s glavnom državnom odvjetnicom da pobliže shvatim o čemu se radi. Što se nas tiče, to je interna tema DORH-a, oni moraju objasniti javnosti sve okolnosti, rekao je Plenković.

- Logičan slijed događaja - ako se to dogodilo, ispravno je što je gospođa Marušić podnijela ostavku, ali ono što meni osobno visi u zraku - ima li tu i počinjenja kaznenog djela. Ne mislim na gospođu Marušić, nego na njezina vozača, to se u medijima ne spominje. I naravno, da li je tu bilo zataškavanja, što onda čini još jedno kazneno djelo, rekao je Dario Hrebak, Klub zastupnika HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Bileka.

Mišel Jakšić (SDP) ustvrdio je da je obrazloženje ostavke bizarno te je zatražio puno jasnije i transparentnije ogovore.

- Naravno da si svatko racionalan postavlja pitanje: što su DORH i USKOK svojim kontrolnim mehanizmima radili svo to vrijeme, što je radila policija i je li uopće bila na očevidu, a radi se o poprilično velikoj šteti na autu, kako je uopće gospođa Marušić unatoč tomu dobila novi mandat jer se to navodno dogodilo 5 mjeseci prije, rekao je.

Ivana Kekin (Možemo) naglasila je da se u svakoj pristojnoj zemlji, kada se odlazi usred mandata, očekuju pisane i usmene izjave što je u slučaju ravnateljice Uskoka i glavne državne odvjetnice izostalo. Smatra da se ne zna pravi razlog ostavke jer je prvo je rečeno da su u pitanju osobni razlozi, a zatim se ispostavilo da se radi o zataškavanju.

- Znamo da je bilo neslaganja i da sama glavna državna odvjetnica nije dala zeleno svjetlo za proširenje istrage u slučaju Rimac na neke druge visoke dužnosnike. Zapravo, pitanje na koje ja mislim da se danas mora dobiti odgovor je: da li su i ti različiti pogledi, odnosno, neslaganje oko toga kako voditi slučajeve korupcije imali utjecaja na ovu ostavku, rekla je Ivana Kekin, Klub zastupnika Možemo!.

- Oporba od nas traži neku mistiku, a neće komentirati činjenicu koja je loša, koja je grozna: da netko koristi državni novac da bi sanirao štetu koju je on skrivio u privatno vrijeme, rekao je Hrvoje Zekanović, Hrvatska demokršćanska stranka.

Ocjenjujući kako se neće znati stvarni razlozi zašto je otišla ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić, Nikola Grmoja (Klub Mosta) ustvrdio je u slobodnom govoru kako to pokazuje da USKOK i DORH ne funkcioniraju.

- Ovo pokazuje da premijer Andrej Plenković i Vlada imaju itekakav utjecaj na Državno odvjetništvo. Ali ne samo Vlada, nego i određeni konglomerati poslovnih interesa, određenih energetskih kartela koje je ministar Filipović dobro nazvao predatorima, kazao je.

I Dalija Orešković (Klub Centra i GLAS-a) kaže da "samo naivni mogu vjerovati da se u pozadini ostavke šefice Uskoka ne krije i neki politički pritisak zbog pokretanja postupaka protiv visoko pozicioniranih političara a bez znanja i odobrenja s vrha"'. Dodala je da su nazadovanje institucija, njihovo urušavanje, eutanazija preventivnog antikorupcijskog tijela te korupcija rezultat vladavine premijera Plenkovića.

- Plenkoviću i HDZ-u treba reći 'auf Wiedersehen' i doviđenja', izjavila je Orešković.

Marijanu Pavličeku (Hrvatski suverenisti) također je bizarno da si je osoba na čelu Uskoka dopustila da pokuša prikriti automobilsku nesreću svog vozača i da je šteta na automobilu plaćena iz državnog proračuna.

- Ako je to istina, onda će se i njome pozabaviti nadležne instiutucije. Ovo pokazuje da nismo bez razloga među najkorumpiranijima u EU kada nam ljudi koji se trebaju boriti protiv korupcije 'padaju' na pokušajima prikrivanja automobilskih nesreća, istaknuo je.

Davor Bernardić (Socijaldemokrati) smatra da je prometna nesreća vjerojatno samo povod, ali ne sigurno i pravi razlog odlaska Marušić. Svašta se iza brda valja i cijeli slučaj pokazuje da se neke državne institucije pokušavaju koristiti u političke svrhe, poručio je.

I dok se pitanja gomilaju, otvoreno je i ono tko će nakon Vanje Marušić u USKOK-u preuzeti vruću stolicu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!