10:34 / 31.01.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Odbor za Ustav o Mostovim inicijativama najvjerojatnije u četvrtak

Referendumske inicijative

Referendumske inicijative

Foto: Robert Anic / Pixsell

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav i Poslovnik Dražen Bošnjaković potvrdio je u ponedjeljak da će se taj Odbor sastati najvjerojatnije u četvrtak, kako bi, nakon što je Most predao potpise za dvije referendumske inicijative, Saboru predložio svoj zaključak.


Trebamo utvrditi još par detalja, no najizglednije je da će sjednica biti u četvrtak, rekao je Bošnjaković Hini ne navodeći s kakvim bi zaključkom Odbor mogao ići pred Sabor.

- To ćemo vidjeti, utvrditi će se na sjednici, kazao je.

Vrlo je šturo odgovorio i na upit o sastavu tijela koje će brojati, odnosno provjeravati oko 820 tisuća potpisa, koliko je Most prikupio za referendumske inicijative Odlučujmo zajedno i Dosta je stožerokracije!

- O tome ćemo na sjednici, ne mogu sada ništa više reći, rekao je Bošnjaković.

U dijelu javnosti spominjalo se kako bi za brojanje potpisa moglo biti nadležno Državno izborno povjerenstvo (DIP), no u važećem Zakonu o referendumu takve odredbe nema.

Stoga, bude li se na tome ustrajavalo, Sabor će trebati pronaći proceduru da se to povjeri DIP-u, vodeći računa da je to neovisno tijelo, kažu upućeni.

Most je prikupljene potpise u Sabor predao prošli ponedjeljak, a njegovi su zastupnici već u petak prozvali predsjednika Sabora da odugovlači s procedurom, poručujući mu da to neće mirno gledati.

Gordan Jandroković je njihove prozivke odbacio, te im poručio kako će sve biti napravljeno u skladu sa zakonom i rokovima te puno brže nego je radio Most koji je 23. prosinca prošle godine objavio da ima dovoljno potpisa, a predao ih mjesec dana kasnije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!