14:17 / 20.05.2021.

Autor: HRT/Hina/D.M.

Odluka o borbenim zrakoplovima u idućih nekoliko dana

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Pixabay / HRT

Ministar obrane Mario Banožić izjavio je nakon sjednice Vijeća za obranu, kako očekuje da će u idućih nekoliko dana, odnosno do datuma 30. obljetnice oružanih snaga, biti donesena konačna odluka o odabiru ponuđača za višenamjenske borbene zrakoplove. Na pitanje novinara jesu li odabrali američku ili francusku ponudu, ministar nije odgovorio već je naglasio da je Vijeće o tomu razgovaralo i razmatralo to pitanje, istaknuvši da će odluku donijeti Vlada.

Novinare je zanimalo i kakav je bio susret predsjednika Vlade i Republike, a po Banožićevim riječima, susret je bio konstruktivan s jasnom temom. Podsjetio je da predsjednik Vlade i Republike dogovaraju teme susreta na temelju Zakona o obrani. Na novinarsko pitanje o eventualnom pritisku američkih i francuskih ponuđača na njega kao ministra, Banožić je ustvrdio "kako nikada nije osjetio pritisak oko ni jedne teme, pa tako ni oko teme borbenih zrakoplova". 

Na pitanje jesu li ponuđači pokušali promijeniti cijenu svojih ponuda, ministar je odgovorio da u postupku postoji dio naveden kao "best and final offer", odnosno najbolja i posljednja ponuda, gdje su ponuđači imali priliku dati konačnu ponudu. Tvrdnje novinara da se predsjednik Vlade i Republike prepucavaju preko medija, a kada se susretnu o tome ne raspravalju, Banožić je prokomentirao riječima kako "to ne bi nazvao prepucavanjem", već da "predsjednik Vlade odgovara na nešto što ga netko pita, traži ili u javnosti iskomentira na način koji je najčešće neprimjeren".

Ja predlažem da nekad radi posla odradimo nešto zajednički, a druga strana kaže da neće, i što ja onda mogu?, izjavio je predsjednik Zoran Milanović te govorio o sastanku s premijerom i nabavci borbenih zrakopova. Rekao je kako je danas na sastanku s premijerom pričao samo o avionima, "strictly business”. Nije želio komentirati za koji će se borbeni zrakoplov Hrvatska odlučiti.

- No comment. Htio bih da Vlada donese odluku što prije. Proces je dosad bio dobar, nije bilo curenja podataka koji su stroga tajna. Hrvatskoj javnosti se na kraju mora položiti račun, ne može biti da se ne zna koliko to košta. Vidjet ćemo što ćemo dobiti i za koju cijenu, rekao je.

Milanović je kasnije sudjelovao na svečanosti obilježavanja 19. obljetnice ustrojavanja Zapovjedništva za potporu u vojarni "1. gardijske brigade Tigrovi Croatia" te još jednom komentirao nabavu aviona. Poručio je kako je to velika stvar jer se to radi jednom u 30 godina. Naglasio je i da je hrvatska država dovoljno zrela i dovoljno napredovala u zadnjih 30 godina da danas može nabavljati nešto što je moderno, kvalitetno, što štiti Hrvatsku te što štiti ljude koji su odabrali štititi Hrvatsku.


- Siguran sam da će Vlada, koja i donosi tu odluku, donijeti pravu odluku. To je npr. jedan pokazatelj koliko je logistika važna, rekao je Milanović na svečanosti. Dodao je kako je nekada, u romantičnim danima, uz jedan avion išli samo pilot i mehaničar a sada uz moderni borbeni zrakoplov ide "cijela mala postrojba stručnjaka koji o njemu brinu kao o nečemu najvrjednijem".


- Naše Oružane snage nisu velike, ali su kvalitetne, dobro obučene i dobro motivirane, istaknuo je. 

- Vijeće za obranu nije tijelo koje odlučuje, to je tijelo koje sudjeluje na određeni način u tom procesu. Odradili smo sastanak na temu višenamjenskih borbenih aviona, to je jedina tema o kojoj se raspravljalo, ništa drugo nije bio predmet rasprave, izjavio je premijer Andrej Plenković odgovarajući na pitanja novinara. Npit o tome je li bio predmetom pritiska američke ili francuske strane o nabavci borbenih zrakoplova, kratko je odgovorio da "pritiska nema".

Zastupnici za nabavu aviona, ali podijeljeni oko tajminga

Saborski zastupnici su podržali nabavu vojnih aviona, o čemu je raspravljalo Vijeće za obranu, no podijeljeni su je li sada pravi trenutak za to - dok dio smatra da s nabavom već kasnimo, drugi ističu da su prioriteti oporavak od pandemije i potresa.

Predsjednik saborskog Odbora za obranu SDP-ov Franko Vidović, koji je član Vijeća za obranu, nakon sjednice na Pantovčaku rekao je novinarima u Saboru da ne može govoriti više od onoga što je objavljeno u priopćenju, ali je najavio da će idućeg tjedna Odbor održati zatvorenu sjednicu na kojoj će biti prezentacija Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskog borbenog aviona o prijedlogu koji će ići na Vladu.

Vidović: Nije bilo tenzija između Milanovića i Plenkovića

Pojasnio je da Odbor više neće donositi nikakve odluke jer ju je donio još u prošlom sazivu. Odgovornost za odluku o nabavi aviona je na Vladi, istaknuo je.

Vidović je kazao da je atmosfera na sjednici Vijeća bila normalna te da nije bilo tenzija između predsjednika Republike Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića, koji su već mjesecima u napetim odnosima. "Onoliko koliko se trebaju slagati u okviru Ustava i zakona, slagali su se", rekao je Vidović.

- Ovo je dugoročna i najveća investicija u Hrvatsku vojsku nakon Domovinskog rata i jasno da je atmosfera, sukladno tome, bila ozbiljna, nije bila zategnuta i nije bilo nikakvih trzavica između predsjednika i premijera, kazao je.

Zastupnik Mosta Nino Raspudić ocijenio je kako je zadnji tren za nabavu aviona jer je od 12 MIG-ova osam u funkcionalnom stanju, a rok im istječe 2024. godine.

- Naše je stajalište nakon konzultacija sa strukom da će Andrej Plenković konačno donijeti dobru odluku. Oba zrakoplova su vrhunska. Odluku treba što prije donijeti, poručio je Raspudić. Dodao je kako Vlada s odlukom kasni pola godine te očekuje da će je priopćiti pred drugi krug lokalnih izbora.

Upitan treba li prihvatiti financijski povoljniju ponudu ili se voditi strateški političkom boljom odlukom, ustvrdio je da trebamo kalkulirati jer su to složene stvari.

- Mogu se samo nadati da će u ukupnoj računici voditi računa o svim elementima, ne uzimati ni više ni manje od onoga što je potrebno da imamo suverenitet u zračnom prostoru i da će se u to ukalkulirati naši geostrateški interesi, a ne osobne simpatije ili briga o svojim sutrašnjim karijerama", poručio je Raspudić.

Borić: U ovom trenutku prioritet obnova

Rada Borić iz Kluba zeleno-lijevog bloka smatra da su Vlada, a posebice ministar vanjskih poslova, možda imali prigodu reći zašto u ovom trenutku ne bi bilo potrebno nabavljati vojne avione.

- I mi smatramo da Hrvatska treba ispunjavati svoje obveze, pa tako i prema NATO-u, no, mislimo da je Vlada trebala pregovarati o odgodi minimalno tri godine. U ovom trenutku važnija je ljudska sigurnost, ona na zemlji, jer smo još uvijek u krizi pandemije korone, a četvrtina Hrvatske živi u postpotresnom dobu. Smatramo da je u ovom trenutku prioritet obnova i oporavak zemlje od pandemije, kaže Borić.

"Da" obavezama koje je Hrvatska preuzela, ali ne u ovom trenutku, poručila je, napomenuvši da je sada za Hrvatsku puno važniji oporavak.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!