19:14 / 20.05.2021.

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Uskoro odluka o borbenoj eskadrili: Što je u ponudi?

Nabava borbenih aviona

Nabava borbenih aviona

Foto: Marko Lukunic/Marko Dimic/Zeljko Hladika / PIXSELL

Zbog nabave borbenih aviona sastalo se Vijeća za obranu. Iako je to jedna od tema zbog kojih je iskrilo na relaciji Patovčak - Markov Trg, sastanak je bio - prema riječima sudionika - miran, ugodan i učinkovit. O budućnosti eskadrile čija se vrijednost pocijenjuje oko milijardu eura, odlučit će Vlada, a predsjednik Zoran Milanović, domaćin sastanka, ponovno podcrtava - čim prije.


Prvi MIG-ovi bit će prizemljeni 2023., posljednji godinu poslije, a Hrvatska dotad treba imati spremne nove. Konačnu odluku o eskadrili od 12 aviona, deset jednosjeda i dva dvosjeda, donijet će Vlada, koja treba izabrati između dva nova i dva rabljena aviona. Krenimo od novih.


Američki F16 Block 70 svestran je lovački zrakoplov, ali i učinkovit u pružanju potpore jedinicama na zemlji. Nasljednik je tehnološkog razvoja dugog 40 godina. Block 70 može nositi naoružanje ukupne težine 7700 kilograma, a dolet mu je 4400 kilometara.

Švedski Gripen može nositi šarolik arsenal, a dobre ocjene dobiva za elektroniku i senzorske podatake koji su na raspolaganju pilotu. Kapacitet ubojnog tereta koji može nositi je 5300 kilograma, a dolet 3200 kilometara.

Prelazimo na ponudu rabljenih aviona - Francuska nudi Rafale, avion dizajniran da u jednom letu može obaviti nekoliko vrsta borbenih zadaća. Zanimljivo je i to što Rafal reagira na pojedine glasovne naredbe poput promjene radarskog moda. Nosivost je impresivna - podnosi teret naoružanja od 9500 kilograma, uz dolet od 3700 kilometara.

I posljednja ponuda na stolu rabljeni je izraelski F-16 Barack. S tim smo se tipom aviona upoznali i na prošlom, propalom, pokušaju nabave. Spreman je za puni spektar zračnih borbenih zadaća, sve do taktičkih i strateških udara po zemaljskim ciljevima - no, potrebne su mu nadogradnje. Nosivost i dolet - kao i kod Blocka 70 - 7700 kilograma i 4400 kilometara.

Koji će od njih idućih 20-ak godina štititi hrvatsko nebo, doznat ćemo, čini se, vrlo brzo.

Sastalo se Vijeće za obranu

Predsjednik Milanović i premijer Plenković za istim stolom. Sjednica - zatvorena za javnost, a na dnevnom redu jedna tema - nabava višenamjenskih borbenih aviona koji bi trebali zamijeniti dosadašnje MIG-ove.

Domaćin sastanka, predsjednik Milanović ističe kako bi volio da Vlada što prije donese odluku o nabavi. Važno je, kaže, da Hrvatska ima nove borbene avione najkasnije 2024.

- Hrvatska sigurno neće i ne bi smjela biti bez vlastitih resursa, recimo to, niti dana. Međutim, bude li dana, a vjerujem da neće biti, mislim, pa imate cijeli niz država koje funkcioniraju, praktički, na štakama. Dosad je proces bio dobar, nije bio kompromitiran, nije bilo curenja podataka koji su stroga tajna, rekao je predsjednik Zoran Milanović.

Uz trojicu ministara, predsjednika Sabora i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, premijer se na Pantovčaku zadržao oko sat vremena. Poruku je poslao kasnije na sjedici Vlade - odluka o nabavi, ističe, najvažnija je u povijesti Hrvatske vojske.

- Koja će omogućiti vrstu sposobnosti kakvu je nama ,u svakom slučaju, korisno imati u budućnosti, čime postajemo važan akter u sigurnosnom, obrambenom smislu, ne samo nacionalne sigurnosti, što je pitanje broj jedan, već isto tako i kredibilniji savezinik u okviru Sjevernoatlantskog saveza, rekao je premijer Andrej Plenković.

Razmotreni su i zaključci Međuresornog povjerenstva, izvjestili su iz Ureda Predsjednika. A čiju će ponudu Vlada odabrati - nitko nije dao ni naslutiti. No sve je izglednije da će odluka biti poznata idući tjedan, vjerojatno do 28. svibnja.

- Moje je očekivanje da ćemo u idućih nekoliko dana, odnosno, do datuma 30 godina obilježavanja Oružanih snaga, imati konačnu odluku iz koje ćete saznati o kojem je višenamjenskom borbenom avionu riječ, rekao je Mario Banožić, ministar obrane.

A tada će se saznati i točna vrijednost ponude. Špekulira se o iznosu od oko milijardu eura.

- Naravno da je jedna od stvari koji se razmatra financijski dio pa tako i onaj dio koji se vezuje uz sam proračun i javne financije, rekao je Zdravko Marić, ministar financija.

Idući tjedan o nabavi aviona razgovarat će se i na zatvorenoj sjednici saborskog Odbora za obranu.

Bit će nam prezentiran, pretpostavljam, prijedlog koji bi išao na Vladu, prijedlog odluke. Odbor ne mora više donijeti nikakvu odluku. Odbor je svoju odluku, koju je zakonski trebao donijeti, donio još u prošlom sazivu, rekao je Franko Vidović, predsjednik saborskog Odbora za obranu (SDP).

Nakon višetjednih ne baš idiličnih odnosa, i predsjednik i premijer su suglasni - na današnjoj sjednici Vijeća za obranu, kažu, nije bilo ni trzavica ni neugodne atmosfere.

- Vidio sam da je netko rekao da je bilo hladno i neugodno. Nije bilo neugodno. Procedura je bila jako stroga, to je sve što vam mogu reći. Dakle, jako, skoro algoritamska, rekao je Zoran Milanović.

- Postoje određene teme koje povezuju, u pogledu nadležnosti, predsjednika Republike i Vladu. Jedna od tih tema je, sukladno Zakonu o obrani, Vijeće za obranu, koje sazivamo zajednički. Imamo temu koje je potrebno raspraviti. Dakle, Vijeće za obranu nije tijelo koje odlučuje, to je tijelo koje sudjeluje na određeni način u tom procesu, rekao je Andrej Plenković.

A taj se proces primiče kraju, kao što se kraju primiče i rok trajanja dosadašnjih čuvara hrvatskog neba - prosječna im je starost 40 godina.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!