17:32 / 20.05.2021.

Autor: B.A./HRT/Hina

Plenković o navodima o nabavi francuskih aviona: "To su tlapnje"

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković nije dao konkretne odgovore na novinarska pitanja o odluci o nabavi vojnih zrakoplova nakon sjednice Vijeća za obranu koja je održana ranije danas.

Novinari su ga među ostalim pitali jesu li istiniti medijski navodi da će Hrvatska kupiti francuske vojne zrakoplove Rafale. Plenković je oporbenim tlapnjama nazvao nagađanja da je riječ o trgovini s Francuzima, odnosno da je Hrvatska zauzvrat dobila više novca u europskom proračunu u iduće četiri, odnosno sedam godina.


- Pa ne znam, to su neke tlapnje koje su bile u eteru, čini mi se... Ne mogu se više sjetiti tko je to od ovih oporbenjaka govorio, kada je za Hrvatsku na Europskom vijeću u srpnju, samo dan-dva prije formiranja naše druge vlade, osigurano 24,2 milijarde eura. Pa onda pitajte tu ekipu koja je to izgovarala misle li to i danas, rekao je Plenković odgovarajući na pitanja novinara danas poslijepodne u Gospiću.


Premijer je na pitanja o toj temi odgovovarao i u Karlovcu.

- Riječ je o klasificiranim podacima. Ne želim i neću komentirati spekulacije pojedinih medija, rekao je.

- Nijedan podatak u protekle dvije godine koliko je postojalo Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskog borbenog aviona u cijelom procesu nije izašao u javnost. Zanimljivo je da do danas nigdje ništa nije objavljeno, dodao je Plenković.  


Na pitanje je li izvijestio predsjednika Zorana Milanovića o tome koji je izbor budućeg hrvatskog borbenog zrakoplova, Plenković je rekao kako je objavljeno priopćenje te da je to sve što će zasad govoriti o toj temi.


- Sve smo raspravili danas i priopćenje je vani, rekao je Plenković.


Na novinarsko pitanje je li odluka prenesena odgovorio je:


- Pa nismo mi kuriri da nekome nešto prenosimo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!