14:34 / 08.05.2022.

Autor: Hina/HRT/V.G.

Odvjetnica Mirele Čavajde: Prekid trudnoće nije isto što i eutanazija

Mirela Čavajda

Mirela Čavajda

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Drugostupanjska komisija, u slučaju Mirele Čavajde, trebala bi se do petka očitovati o prigovorima na odbijanje prekida trudnoće zbog malformacije ploda, rekla je njezina odvjetnica koja ističe da se prekid trudnoće ni u kojem slučaju ne može izjednačavati s eutanazijom.

Feticid nije isto što i eutanazija, golema je razlika između ta dva pojma", izjavila je Hini odvjetnica Vanja Jurić komentirajući tumačenja liječnika koji odbijaju zahvat uz obrazloženje da je riječ o prenatalnoj ciljanoj eutanaziji, a eutanazija u Hrvatskoj nije dopuštena.

Jurić pak kaže da se, pravno gledajući, eutanazija odnosi na osobu, čovjeka koji je rođen i nakon toga usmrćen iz različitih razloga.

- Mi ovdje govorimo o plodu, tako da pravno pojam eutanazije s ovim o čemu ovdje govorimo nema nikakve veze, istaknula je.

Kaže da su u petak podneseni svi prigovori na rješenja prvostupanjskih komisija u četiri zagrebačke bolnice, a rok je osam dana da se očituje drugostupanjska komisija koja će odlučiti može li se prekid trudnoće u šestom mjesecu, u slučaju Mirele Čavajde, obaviti u Hrvatskoj.

Na pitanje hoće li Čavajda u utorak otići u Sloveniju, kamo inače hrvatski ginekolozi upućuju pacijentice u sličnim situacijama, odvjetnica odgovara da će Mirela do zadnjeg trenutka čekati u Hrvatskoj rezultate drugostupanjske komisije i nakon toga odlučiti.

Odbije li Čavajdu i drugostupanjsko etičko povjerenstvo u Hrvatskoj, ne postoji nikakva pravna dilema da se problem može riješiti u Sloveniji, poručuje odvjetnica Mirele Čavajde.

Ako se stvari nastave razvijati ovim tijekom kojim su se razvijale do sada, cijeli će slučaj imati pravni i sudski epilog, poručuje odvjetnica koja nije željela ulaziti u detalje daljnjih koraka ističući da im to u ovom trenutku nije prioritet.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!