Za Mirelu Čavajdu vremena je sve manje, čeka se odluka povjerenstva

07.05.2022.

19:46

Autor: Eugen Husak/Ivana Šilović/Dajana Kruneš/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Mirela Čavajda

Mirela Čavajda

Foto: Dnevnik / HRT

Odvjetnica Mirele Čavajde podnijela je žalbu drugostupanjskom povjerenstvu KBC-a Zagreb jer je njezinoj klijentici odbijen prekid trudnoće i nakon što je predočila nalaze o iznimno teškom stanju svoga nerođenog sina, koji upućuju na agresivni tumor na mozgu. Povjerenstvo na žalbu mora odgovoriti do ponedjeljka. Čavajda je najavila da će, ne bude li mogla u Hrvatskoj, trudnoću prekinuti u Sloveniji.

Žalba je podnesena, čeka se odgovor povjerenstva KBC-a Zagreb. Mirela Čavajda, kako nam je potvrdila njezina odvjetnica, žalila se jer su joj četiri zagrebačke bolnice odbile obaviti prekid trudnoće iako nalazi potvrđuju da plod u njezinoj utrobi ima agresivan tumor.

- Povjerenstvo treba utvrditi proizlazi li na temelju medicinske dokumentacije mogućnost da će dijete imati teške tjelesne ili duševne malformacije. Ako takva mogućnost postoji, odluka je na majci, iz odgovora Vanje Jurić, odvjetnice Mirele Čavajde.

A majka je takvu odluku donijela nakon što su joj liječnici objasnili nalaze.

- Rekli da ne mogu tu napraviti ništa, da je tu velik tumor, najvjerojatnije maligni, da se širi brzo i da beba ili će umrijeti sad ili za mjesec dana ili nakon poroda, naglasila je Mirela Čavajda, 5. svibnja 2022.

No, liječnici su trudnoću ipak odbili prekinuti. Ministar Beroš jučer je potvrdio da u slučajevima priziva savjesti ravnatelji bolnica moraju angažirati zamjenu, pa makar iz privatnih klinika.

- Sveti Duh je imao ugovor s određenom ginekološkom ordinacijom koja je izvršavala prekide trudnoće, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš, 6. svibnja 2022. 

Zašto tako nije bilo i ovaj put, pokušali smo doznati od nove ravnateljice Svetoga Duha, no ona nije odgovarala na naše pozive. Iz bolnice je stiglo tek priopćenje da gospođi Čavajdi nisu mogli osigurati ni stručnu psihološku pomoć jer nemaju zaposlenog psihologa.

Postoji li u Hrvatskoj registar liječnika koji se pozivaju na priziv savjesti i koliko je puta HZZO platio angažiranje zamjena?

- HZZO nema podatke o tome koliko je liječnika iskazalo da imaju priziv savjesti. HZZO plaća obavljene zdravstvene usluge ugovornim ustanovama, a tko ih obavlja u nadležnosti je ravnateljstva same ustanove, poručili su iz HZZO-a.

U riječkom KBC-u ni jedan se liječnik ne poziva na priziv savjesti

U riječkom KBC-u ovakve probleme nemaju jer se ni jedan liječnik ne poziva na priziv savjesti. Dosad nisu ni imali slučaj prekida trudnoće nakon 22. tjedna, ali bi to učinili jer su pravila jasna.

- Mora onda biti ili liječnik iz druge ustanove. Ustanova je dužna da se zakon izvrši, žena ne bi smjela imati nikakvih problema s time, poručio je predstojnik Klinike za ginekologiju KBC-a Rijeka Marko Klarić.

U splitskoj bolnici kažu da iako dio liječnika ima priziv savjesti ovakve zahvate mogu odraditi.

- Mi se oko toga ne dijelimo niti polemiziramo niti prebrojavamo, svatko ima pravo na mišljenje, ali mi imamo dovoljan broj kolega koji mogu odraditi te zadaće tako da nemamo problema da organiziramo naš rad, dodao je predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split Marko Mimica.

Za Mirelu Čavajdu vremena je sve manje. Ako je povjerenstvo u Zagrebu odbije - postupak će obaviti u Sloveniji.

Ondje joj možda osiguraju i psihološku pomoć, koju na Svetom Duhu nije dobila jer, priznaju, nemaju psihologa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!