11:08 / 12.05.2022.

Autor: Ruža Ištuk/IMS/I.Z./HRT/Hina

"Mirela je snažna, ali tužno je da ju nije zaštitio sustav, već građani"

Odvjetnica Vanja Jurić

Odvjetnica Vanja Jurić

Foto: HTV / HRT

Odvjetnica Vanja Jurić danas je izjavila da je odluka drugostupanjske komisije koja je Mireli Čavajdi dopustila prekid trudnoće presedan u Hrvatskoj jer sada potvrđeno da je prekid trudnoće u takvim situacijama zakonit pa mogu biti zadovoljni radi svih žena u budućnosti.


Čavajda će se danas javiti nekoj od bolnica

Odvjetnica je rekla da će se njezina klijentica danas javiti nekoj od bolnica koje je ministar zdravstva Vili Beroš jučer predložio i vidjeti koji su njihovi prijedlozi za dalje, a nakon toga će uz njezin savjet donijeti odluku sa svojom obitelji.

Što se tiče pravnog dijela, odvjetnica je odgovorila da im je sada prioritet da Čavajda i njezina obitelj prežive sve što slijedi te trenutno ne razmišljaju u kojem će smjeru ići pravna strategija.

"Ovo je presedan; treba smiriti glavu"

- Odlučili smo da treba smiriti glavu i preživjeti sve što sad slijedi i da ćemo onda sjesti i vidjeti što je za nju i njezinu obitelj najbolje i najpametnije, kazala je odvjetnica.

Dodala je da o pravnim strategijama, potencijalnim tužbama, koga će eventualno tužiti i zbog čega, još nisu razgovarali niti se u ovom trenutku time bave. Smatra sa drugostupanjska odluka kojom je dopušten medicinski zahvat prekida trudnoće zbog malformacije ploda ne bi bila takva bez istupanja u medije.

- Ovo je sigurno presedan sada u Hrvatskoj na način da napokon crno na bijelo imamo ono što smo ranije znali, a to je da je takav prekid trudnoće u ovakvoj situaciji zakonit pa u tom smislu možemo biti zadovoljni radi svih žena u budućnosti, rekla je Jurić.

"Tužno je da ju nije zaštitio sustav, već građani i organizacije civilnog društva"

Naglasila je, međutim da je Mireli Čavajdi trebala nevjerojatna hrabrost, odvjetnica, drugostupanjska komisija, podrška svih medija u državi i civilnih organizacija te najava velikog prosvjeda da bi država odlučila primijeniti zakon koji je na snazi. Čavajda neće biti na današnjem prosvjedu, jer joj je potrebanmir, ali njena odvjetnica hoće.

Jurić je kazala kako je s Čavajdom čuje po nekoliko puta dnevno, te da je izrazito snažna.

- Tužno je da ju nije zaštitio sustav, država, zdravstvene ustanove koje su obvezne po zakonu, zaštitili su je građani i organizacije civilnog društva, poručila je Jurić.

Jurić je izrazila nadu da bilo koja žena u budućnosti neće morati prolaziti torturu koju je prošla Čavajda kako bi ostvarila prava koja im pripadaju po zakonu, a prema kojem je prekid trudnoće nakon 10 tjedna dopušten samo u iznimnim situacijama.


"Postoji opravdana bojazan"

Rekla je da se zakoni uvijek mogu poboljšati, ali i ustvrdila da postojeći zakon pruža potpuno dostatnu pravnu osnovu za priznavanje svim ženama u ovakvim situacijama prava na prekid trudnoće.

Smatra da postoji opravdana bojazan da bi se mogla smanjiti zajamčena razina prava ali s obzirom na uputu Ustavnog suda iz 2017. smatra da tako nešto ipak neće biti moguće.

Ministar zdravstva Vili Beroš jučer je objavio da je drugostupanjska komisija KBC-a Zagreb odlučila da Mirela Čavajda može obaviti medicinski zahvat prekida trudnoće i može se javiti u neku od zagrebačkih bolnica.

Beroš je rekao da je ključan nalaz bio nalaz magneta mozga koji je ukazao na nove značajno promijenjene okolnosti i izmijenjeno činjenično stanje na temelju kojeg je drugostupanjska komisija procijenila da su ispunjeni zakonski i medicinski preduvjeti za odobrenje prekida trudnoće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!