Milanović o navijačkim neredima: Policija je trebala biti pripremljenija

13:05 / 24.05.2022.

Autor: Dnevnik u podne/IMS/HRT

Privedeni navijači

Privedeni navijači

Foto: HTV / HRT

Županijski sud u Velikoj Gorici svim je navijačima Hajduka, koji su se u subotu sukobili s policijom na autocesti kod odmorišta Desinec, odredio jednomjesečni istražni zatvor. Riječ je o 42 osobe. Odvjetnici navijača najavili su žalbe. Navijačke nerede danas je komentirao i predsjednik Zoran Milanović.

Predsjednik Zoran Milanović, osvrćući se na okršaj navijača Hajduka s policijom na autocesti, rekao je da je hajdukovac, ali prije svega predsjednik, te da stadioni moraju biti mjesto zabave, užitka i mira, a ne divljanja i razbijanja. Rekao je i da je policija trebala biti pripremljenija na ovo.

- Stadioni moraju biti mjesto zabave i mira. Tu se igra po pravilima koje odredi Vlada, a ne policija. To je previše za policiju, dati joj tu vrstu tereta. Vlada treba uvesti reda, kad se to dogodi, kad popiju tabletu za hrabrost ti herojski zečevi, onda će se i Torcida, BBB-i, Armada i ostali odnositi drugačije, sa strahopoštovanjem. Dakle, od toga moramo početi. Stadion i događaji vezani za stadion nisu mjesto orgijanja, divljanja i razbijanja, ako imaš tu vrstu energije, odi treniraj boks, hrvanje, ima krasnih sportova. To je jedno. Drugo, policija je trebala biti pripremljenija na ovo. Meni je nevjerojatno kako su došli u situaciju da policajac puca vatrenim oružjem. Postoji cijeli asortiman sredstava - riot control devices, agents - kojima se suzbijaju takva ponašanja. Gumeni meci..., rekao je Milanović.

Prozvao je vladajuće za kukavičluk i pozvao ih na djelovanje vezano za taj problem.

Županijski sud u Velikoj Gorici svim je navijačima Hajduka, koji su se u subotu sukobili s policijom na autocesti kod odmorišta Desinec, odredio jednomjesečni istražni zatvor. Riječ je o 42 osobe. 

Zbog brojnosti, na ročišta su dolazili u skupinama po 10, a sve je završilo sinoć nakon 22 sata.

Kako se doznaje - mnogi su negirali krivnju i branili se šutnjom, a pred velikogoričkim sudom sinoć su se okupili članovi obitelji nekih uhićenih.

- Mi smo svi svjesni da se tamo događalo nešto što nije bilo primjereno i što je bilo protuzakonito. Međutim, izjednačaavanje krivnje u odnosu na sve 44 osobe, mislim da to nije nešto što bi trebalo raditi u kaznenom postupku, kaže Tomislav Barišić, odvjetnik uhićenog navijača.

- Apsolutno ćemo se žaliti, smatramo da takva odluka nema zakonsko uporište, smatramo da se istražni zatvor mogao zamijeniti i mjerama opreza, dodaje Tihomir Mišić, također odvjetnik jednog od navijača. 

Laušić: Na vidjelo izašla složenost problematike

Mate Laušić, stručnjak za sigurnost, u emisiji Studio 4 je rekao kako je očekivao odluku suda da privedeni u navijačkom neredu dobiju jednomjesečni istražni zatvor s obzirom na težinu počinjenih djela.

- Ovaj put nije bio sukob navijačkih skupina pa da policija intervenira. Prvi put su meta napada bili policajci. To je bio direktni napad na službene osobe na izvršavanju službene dužnosti, rekao je.

Dodaje da je na vidjelo došla složenost problematike. Smatra kako se treba preustrojiti i policija i klubovi i HNS, ali i pravosuđe. 

Hrvatski nogometni savez je pozvao čelnike Hajduka i Dinama te predstavnike Ravnateljstva policije na sastanak u petak, 27. svibnja u sjedištu HNS-a. stoji u priopćenju GNS-a povodom izgreda u Desincu.

- Hrvatski nogometni savez najoštrije osuđuje svaki oblik nasilja, na stadionima i izvan njih, te će kao odgovorna organizacija nastaviti sustavno i odlučno provoditi aktivnosti kako bi svako neprimjereno ponašanje iskorijenila iz nogometa. Rastužuje nas incident koji se dogodio u subotu na autocesti A1 kod odmorišta "Desinec" tijekom preprate navijača HNK Hajduk iz Zagreba prema Splitu. Hrvatski nogometni savez svim ranjenim i ozlijeđenim osobama, uključujući 20 policijskih službenika, želi uspješan i potpun oporavak.Kako se incident dogodio daleko od nogometnog stadiona odnosno izvan nadležnosti Saveza, HNS nije raspolagao svim informacijama pored onih objavljenih u medijima zbog čega nije žurio javno istupati, ustvrdio je HNS.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!