DORH zatražio istražni zatvor za 42 uhićena

23.05.2022.

19:14

Autor: Dinko Kreštalica/Dnevnik/HRT

Privođenje navijača koji su sudjelovali u neredima

Privođenje navijača koji su sudjelovali u neredima

Foto: Dnevnik / HRT

Epilog najvećeg okršaja navijača i policije u našoj zemlji: 14 ozlijeđenih navijača, od kojih četvero vatrenim oružjem, 20-ak ozlijeđenih policajaca te 44 uhićenih. Suci istrage velikogoričkog Županijskog suda dosad su za deset uhićenih odredili istražni zatvor zbog mogućnosti ponavljanja djela. 

Situaciju procjenjuju odvjetnici i odlučuju kakva će biti obrana privedenih navijača, kazala je novinarka Iva Magušić-Dumančić za središnji Dnevnik HTV-a. Odvjetnici nemaju uvid u spis pa je obrana šutnjom puno opreznija opcija. Nakon što dobiju uvid u spis, obrana se nadograđuje. Moguće je da su se neki od odvjetnika odlučili na takvu opciju budući da je u vrijeme incidenta bila noć i da je u incidentu sudjelovalo puno osoba. Za sada je uhićeno 40-ak ljudi. Istraga je i dalje u tijeku, pa taj broj može biti i veći, dodaje Magušić-Dumančić.

Svi uhićeni izlaze pred suca istrage, a državno odvjetništvo za sve njih traži istražni zatvor. Na ovome slučaju rade tri sutkinje. 

Cijeli je dan policija u sjedište suda u Velikoj Gorici dovozila privedene navijače. Među 44-ero uhićenih, jedan je maloljetnik i 11 mlađih punoljetnika. Dio njih već zna da će sljedećih mjesec dana provesti u Remetincu.

- Zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a cijeneći okolnosti pod kojim je kazneno djelo počinjeno, dakle u mnoštvu gdje je dovedeno u opasnost život i tijelo većeg broja ljudi, navela je glasnogovornica Županijskog suda u Velikoj Gorici Kornelija Kallay Blažeković.

Većina navijača ima branitelje, a mnogi su odlučili zanijekati krivnju i brane se šutnjom.

- Istraga je odredila istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela, znači zasad protiv 10, sad ćemo vidjeti dalje. Osobno smatram da je došlo do pogrešne odluke, mi ćemo se žaliti, vidjet ćemo što će reći vanraspravno vijeće, izjavio je odvjetnik Toni Ivandić.

Sinoć su se oglasili i klubovi - Dinamo i Hajduk, koji osuđuju svaki oblik nasilja. Javila se i Torcida - za sve optužuje Dinamo i policiju. Tvrdi - oni su spriječili navijače da dođu na utakmicu, a poslije su ih satima držali na žezi gladne i žedne.

- Policija ne može nadomjestiti lošu komunikaciju koja postoji između hrvatskih nogometnih klubova. Oni su organizatori, oni moraju dogovarati, između sebe, oni moraju povratiti povjerenje jednih u druge. Ako treba mi ćemo inicirati te razgovore, izjavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.


Bivši predsjednik Nadzornog odbora Hajduka Ljubo Pavasović Visković ovaj je događaj nazvao - tragičnim, lošim i nepotrebnim.

- Nema opravdanja i nema razloga za napad na službenu osobu i tu nema nikakvog ali, zareza, ni ičeg tome slično. Moramo se postaviti na takav način i poslati takvu poruku, rekao je.

Nerede je osudio i predsjednik Vlade. Kaže - protivi se nasilju svake vrste.

- To je jedan grozan događaj. Toliki broj navijača koji su se išli obračunati ili ne znam već što im se dogodilo pa su išli napasti pripadnike hrvatske policije. To je nedopustivo, rekao je Andrej Plenković.

Policija je, kažu, spremna i znala je da je bila riječ o utakmici visokog sigurnosnog rizika, no postavlja se pitanje što je sa zakonom o navijačima? Dok pojedinci njeguju kulturu huliganstva, subotnji se napad ne može nazvati incidentom.

- Na žalost, taj se zakon uvijek ne primjenjuje tako da se nekada primjenjuje zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, a kazne su tu puno, puno blaže, rekao je Dubravko Jagić iz Sindikata policije Hrvatske.

Može se pretpostaviti da će ovoga puta slijediti drastične kazne. Jer kako se uopće moglo dogoditi da navijači blokiraju autocestu, koja je bila zatvorena punih 12 sati i njih više stotina na odmorištu napada 16 policajaca u osiguranju.

Donosimo reakcije nekih građana:

- Mi smo ulazili u Zagreb i vidjeli smo. Baš je billo puno policije, automobila, blokiran promet. Nije izgledalo lijepo, iskreno ružan osjećaj.

- Osuđujem nasilje.

- Evo dvoje male djece u automobilu, supruga. Ne bih se osjećao fino, komentiraju građani.

Od četvorice ozlijeđenih navijača jedan će još dva tjedna provesti u karlovačkoj bolnici s prostrijelnom ranom potkoljenice i pod nadzorom policije.

- Bitno je to da nije došlo do ozljede ni arterija ni vena i perifernog živčanog sustava, kao ni kosti. Pacijent je zadovoljavajuće van životne opasnosti, rekao je Dražen Tufeković, v.d. pročelnik Službe za kirurgiju OB Karlovac.

Navijači koji su sudjelovali u izgredima mogli bi dobiti do pet godina zatvora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!