Odvjetnik Hodak: Francišković opet mora u pritvor

22.12.2022.

21:55

Autor: P.F./Hina/HRT

Marko Francišković

Marko Francišković

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Marko Francišković koji je gotovo godinu dana bio pritvoren zbog javnog poticanja na terorizam opet mora u istražni zatvor, objavio je njegov odvjetnik Zvonimir Hodak.

- Tužiteljstvo u godinu dana nije uspjelo dignuti optužnicu. Što više, nije uspjelo saslušati ni jednog svjedoka. No, Visoki kazneni sud usvaja žalbu DORH-a i vraća Marka Franciškovića u istražni zatvor, objavio je Zvonimir Hodak na facebooku ne pojašnjavajući detalje.

Visoki kazneni sud ni Državno odvjetništvo o tome se nisu oglasili na svojim internetskim stranicama.

Franciškoviću je 11. studenoga zagrebački Županijski sud ukinuo istražni zatvor jer mu ni nakon skoro godinu dana provedenih u pritvoru nije potvrđena optužnica. Sud mu je pritom zabranio pristup internetu i obvezao ga na javljanje policiji u Zadru gdje ima prebivalište.

Tužiteljstvo tereti Franciškovića za dva kaznena djela javnog poticana na terorizam, a njegovu suprugu Lanu te Natka Kovačevića za po jedno.

Svo troje sumnjiče da su postupali sa ciljem ozbiljnog narušavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura, nezadovoljni radom tijela državne vlasti.

Francišković je osumnjičen da je od 13. studenog do 1. prosinca 2021. u više gradova istupao na neprijavljenim javnim prosvjedima protiv odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite uvedenih radi suzbijanja pandemije COVID-a.

Istupe je, tvrde u tužiteljstvu, snimao i objavljivao na društvenim mrežama pozivajući na mobilizaciju i napade na članove vladajućih struktura, zauzimanje javnih objekata i druge nasilne metode za smjenu demokratski izabrane vlasti.

Pozive na rušenje vlasti navodno je i iz istražnog zatvora diktirao supruzi, koristeći pravo na telefonske kontakte s obitelji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!