19:16 / 01.11.2018.

Autor: Martina Klaić/P.F./HRT

Odzvonilo osvježivačima zraka sa sintetičkim kanabionidima

-

-

Foto: - / -

Dosad sintetičke droge nisu bile registrirane kao droge pa ih se nije moglo ni zabraniti. No, po novom zakonu ministar zdravstva ima mogućnost registrirati ih i pokrenuti postupak zabrane.
Posljednjih godina na hrvatskom je tržištu sve više proizvoda koji sadržavaju opasne sintetičke kanabinoide. Mogu se kupiti legalno, iako je riječ o drogi koja je u nas već odnijela jedan mladi život, a ostavlja i ozbiljne posljedice na mozgu i srcu.

Izmjenama zakona takvi će se proizvodi registrirati kao droga i zabranit će se njihova prodaja. Istodobno, ukidaju se zabrane koje se odnose na industrijsku konoplju, koja će se moći koristiti u brojnim industrijama.

Tablete, smole, osvježivači zraka. Sintetičke droge vrlo su dobro poznate mladima, posebno maloljetnicima. Kakve su to droge svjedoče stanja koja izazivaju i posljedice koje ostavljaju: halucinacije, poremećaj svijesti, agitiranost, delirij, mogu izazvati komu, a uz to mogu oštetiti i srce i izazvati prestanak disanja. Legalno ih u smart shopovima može kupiti svako dijete.

Do sada nisu bile registrirane kao droge pa ih se nije moglo ni zabraniti. No, po novom zakonu svi ti novi oblici koji niču doslovce svaki dan ministar zdravstva ima mogućnost registrirati ih i pokrenuti postupak da se one ne distribuiraju.

Novim zakonom nakon šest godina moći će se distribuirati i  cijela stabljika i korijen industrijske konoplje. Dosad su se koristile samo sjemenke, za dobivane ulja, brašna. Od industrijske konoplje može se napraviti više od 50.000 proizvoda - od konopa, jedara, odjeće, obuće, boja i lakova.

Sada je još na Saboru da sve te izmjene i izglasuje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!