Katastrofalne posljedice razornog nevremena na području Čazme

16.09.2022.

Zadnja izmjena 18:10

Autor: Jelena Šarić, Suzana Balen/Dnevnik/HRT/IMS

Čazma

Čazma

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Olujno nevrijeme pogodilo je jučer kontinentalni dio zemlje - najteže je bilo u Čazmi. Ozljeđena je jedna djevojčica. Čim se nevrijeme smirilo sve službe su krenule u sanaciju, no od jučer ih ometa kiša, a jedna je osoba ozlijeđena nakon što je pala s krova sanirajući štetu.

Nakon nezapamćene oluje koja je poharala Čazmu kiša je i danas neumoljivo padala. Očajni, ljudi pokušavaju spasiti ono što se spasiti može.

- To se spustilo sinoć i puhalo...samo sam stavila najlon preko drvenih vrata tako da sada to moramo pokrivati jer kiša ne misli statiočito ovaj vikend, kaže Danijela Lučić iz Bosiljeva.

Takvo vrijeme otežava posao svim službama koje na terenu pokušavaju sanirati štetu. Prioritet je pokriti oštećene krovove.

- Krovovi su skliski, mi se sad ne penjemo bez ljestvi ili osiguranja. Samo s tavana ako možemo poravnati neki crijep ili nabaciti najlon, kaže Filip Božić, DVD Dapci.


I dok mnogi sami pokušavaju zaštititi svoje domove, jedan je muškarac popravljajući krov pao s ljestvi i ozlijedio se.

- Apeliram da svi oni koji rade na krovovima, koji su vrlo opasni kada je sve mokro, primjenjuju sve sigurnosne elemente da se zaštite, da se vežu kako ne bi stradali, rekao je Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite.

A 15-godišnjakinja, koja je jučer stradala, zbrinuta je u Zagrebu i izvan je životne opasnosti.

- Radi se o prijelomu natkoljenične kosti tako da je bilo potrebno operativno zbrinuti kost, rekla je Iva Hojsak, zamjenica ravnatelja Klinike za dječje bolesti Zagreb.


Galerija
Posljedice nevremena u Čazmi, Foto: HTV/HRT
Posljedice nevremena u Čazmi, Foto: HTV/HRTPosljedice nevremena u Čazmi, Foto: HTV/HRTPosljedice nevremena u Čazmi, Foto: HTV/HRT

Pristiglo je pojačanje iz civilne zaštite - dijele se cerade, folije i agregati. Na terenu su sve raspoložive službe jer nastradalo je gotovo sve - gospodarski objekti, škole, kuće od kojih je 40-tak ostalo potpuno bez krovova. Jedna od njih je ona obitelji Tomašević. Sav namještaj natopljen je vodom.

- Strašno.. To je otišlo nekih 50 metara krovišta, ne u susjedovu, nego u trećeg susjeda je završilo u dvorištu, kaže Branko Tomašević.


Oluja je oštetila glavni dalekovod u Čazmi, popravlja se električna mreža kako bi svi stanovnici večeras imali struju.

- Porušeno su četiri stupa, još su četiri stupa oštećena, to je oko dva i pol kilometra dalekovoda koje treba popraviti, kaže Željko Sokodić, direktor Elektre Križ.


Katastrofalno nevrijeme za sobom je ostavilo apokaliptične prizore - kuće bez krova, porušene dalekovode, polomljeno drveće, prevrnute kamione na cesti. Šteta će se još dugo utvrđivati.

- Noćas i cijeli dan je padala kiša tako da te štete možemo samo pomnožiti sa dva ili tri ili ne znam kojim brojkama, rekao je Dinko Pirak, gradonačelnik Čazme.


A u ovakvim nevoljama i građani si međusobno pomažu. Iako im se potpuno urušio strop u dvorani, iz motela u Čazmi sve bez krova nad glavom pozvali su da im se jave.

- Imamo na raspalaganju 10-ak soba pa bi ja molila sve sa područja grada Čazme koji su pogođeni ovom vremenskom neprilikom da se jave da ih smjestimo, poručuje Ana Škarda, vlasnica motela u Čazmi.

Posljedice nevremena otklanjat će se danima, a pred mnogima je još jedna besana noć.

Snažno nevrijeme zahvatilo dio Virovitičko-podravske županije

Snažno nevrijeme praćeno tučom i olujnim vjetrom zahvatilo je jučer tijekom popodneva istočni dio Virovitičko-podravske županije. Jak vjetar je u prigradskim naseljima Slatine: Kozicama i Radosavcima te na području susjedne općine Nova Bukovica rušio crjepove s krovova, čupao stabla i grane, a stradali su i gospodarski objekti te automobili. Vatrogasci i žurne službe su unatoč jakoj kiši do kasno u noć sanirali štetu na krovovima te popravljali oštećenu elektro-energetsku mrežu.

- Iznenada zlo došlo, nevrijeme, oluja i otišlo u tren oka. To nije dugo ni trajalo, kao pijavica nekakva, rekao je Perica Medved, Kozice.

- Grad će nakon procjene šteta, kao što smo to radili prije nekoliko godina, pokušati pomoći svojim sugrađanima na najbolji mogući način -  znači ili kroz građu, materijal ili nešto drugo, ali za sada je presudno da ove prve štete riješimo, da se stave crjepovi,  rekao je Denis Ostrošić, gradonačelnik Slatine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!