Knin ima budućnost, dokaz su ovi mladi ljudi

05.08.2021.

19:34

Autor: Anamarija Škorić/Dnevnik/IMS/HRT

Mladi ljudi, budućnost Knina

Mladi ljudi, budućnost Knina

Foto: Dnevnik / HRT

Oni su mladi i uspješni. I životni put utiru - u Zvonimirovu gradu. Poput svoje zlatne sugrađanke Matee Jelić, čiji je streloviti sportski uspon počeo u "malom" Kninu. Osvojila je za grad povijesno, prvo olimpijsko zlato. I pokazala: snovi su mogući.

- Nikad nemojte odustati, borite se za svoje snove do kraja, poručuje svima Matea Jelić, olimpijska pobjednica u taekwondou. Odustajanje nije dio rječnika ni za trostrukog prvaka Hrvatske u atletici Marka Čeku. Iako je godinama trenirao bez osnovnih uvjeta.

Natjecateljski duh s tatamija, Stipe Jarloni, nekoć vrhunski sportaš pretočio je u poduzetničku priču. Uz ostalo, organizira i zabave. Dvojio nije kad je Banovini trebala pomoć. Svu su opremu stavili na kamion i krenuli u Petrinju. Nakon toga 'prošao' mu je i europski projekt od pola milijuna kuna za razvoj poduzetništva u Kninu.

Europskim novcem uređena je i kuhinja restorana na tvrđavi, koji danas vodi mladi Kninjanin Josip Zore, povratnik iz Njemačke. Tu mu je, kaže - srce na mjestu, radi posao koji voli i san mu se ispunio.

I Mihovil Budanko, voditelj lokalne turističke agencije, ni trenutka ne žali što je zagrebačku adresu zamijenio kninskom. Nada se da su povratkom pokrenuli pozitivni val i da će se na njih ugledati drugi. Naglašava kako Knin zaista ima šta za ponuditi.

No, Knin je napustila čak trećina stanovnika. Val iseljavanja mogu zaustaviti samo nova radna mjesta. Prema riječima gradonačelnika Marija Ćaćića - u dva projekta u poslovnoj zoni trenutno se ulaže 45,5 miliijuna kuna. To je, dodaje - najveće ulaganje u poduzetničku infrastrukturu ikad.

Uz Krku i Dinaru potencijali su neupitni. A energija i poduzetnički žar ovih mladih Kninjana obećavaju da će se i ostvariti. 

Treba reći da je planirano da se 120 milijuna eura povuče u EU fondova za 6 gradova iz tzv. 'ratne zone', a među njima je i Knin. Tim novcem obnovili bi se i turistički resursi, među njima i Kninska tvrđava, kazao je Petar Vlahov javljajući se u središnji Dnevnik HTV-a. Napomenuo je i da ne postoji sredina u Hrvatskoj u kojoj se manje novca uložilo u sportsku infrastrukturu nego što se to uložilo u Knin - a da se tako puno dobilo. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!