Onima koji su primili 'booster' smanjit će se cijena police osiguranja HZZO-a?

30.03.2022.

14:06

Autor: HRT

Gomilanje cjepiva

Gomilanje cjepiva

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Dva milijuna doza cjepiva protiv COVID-a na zalihama spremno je za primjenu jer 900 tisuća Hrvata čeka na treću, dodatnu dozu, a ocijeni li epidemiološka struka potrebnim i četvrtu dozu za starije i kronične bolesnike, ima dovoljno cjepiva za sve, izvijestilo je Ministarstvo zdravstva.

U Hrvatskoj je, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, još oko pola milijuna osoba u dobi između 30 i 55 godina koje bi trebale primiti dodatnu, treću dozu cjepiva protiv COVID-a. Dodamo li tomu i one starije od 55 godina, kojih je oko 400 tisuća, hrvatskim liječnicima i epidemiolozima ostaje docijepiti oko 900 tisuća građana.

Još se razmatra potreba za cijepljenjem četvrtom dozom

U našoj se zemlji među stručnjacima još razmatra potreba za cijepljenjem četvrtom dozom, odnosno drugom dodatnom dozom kojom bi se dodatno ojačala otpornost organizma od zaraze nekom od varijanti koronavirusa, kako su to počeli primjenjivati u SAD-u i Izraelu. Iskustva u zemljama koje su provele istraživanje o učinkovitosti četvrte, odnosno druge dodatne doze, pokazuju znatno veću spremnost organizma da se odupre zarazi ili njezinim težim oblicima, posebno potrebi hospitalizacije, a najveća je prednost bitno smanjena smrtnost zaraženih osoba. Kada bismo se vodili tim podacima, u Hrvatskoj bi se četvrtom dozom moglo cijepiti oko 860 tisuća građana starijih od 60 godina.

Na zalihama dva milijuna doza

Vlada, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo osigurali su dovoljne količine svih vrsta cjepiva za hrvatske građane. Na zalihama je oko dva milijuna doza cjepiva, što pokriva sve navedene moguće potrebe. Smanjeno zanimanje građana za cijepljenje, osobito s dolaskom proljeća i poboljšanjem epidemiološke slike, implicira da će dio nabavljenog cjepiva ostati neiskorišten. Dio je doniran drugim državama, a minimalan dio u odnosu na ukupne količine uništen je zbog isteka roka trajanja s obzirom na složenost procesa donacije koji uključuje poseban transport i skladištenje, a rok trajanja cjepiva relativno je kratak. No napominjemo da je riječ o vrlo malom gubitku u odnosu na 5.220.878 utrošenih doza.

Uskoro nova kampanja za cijepljenje

Hrvatski zavod za javno zdravstvo uskoro pokreće novu nacionalnu kampanju za cijepljenje protiv COVID-a kojom želi potaknuti građane da zaštite svoje zdravlje od težih oblika bolesti. Tim povodom počet će emitiranje videospota u elektroničkim medijima i na društvenim mrežama kojim podsjećaju sve da je važno zaštititi se od zaraze, a time ujedno pružiti sigurnost i svojoj okolini.

- Ne bi nas smjeli zavarati aktualni trendovi koji su znatno povoljniji nego prijašnjih tjedana jer i dalje prijeti opasnost od virusa i njegovih mutirajućih varijanti, kao i mogućnosti težih oblika bolesti, posebno među starijom i zdravstveno ranjivijom populacijom, ističe ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak i dodaje da je upravo to glavni razlog zašto je važno da su u Hrvatskoj osigurane dovoljne količine svih vrsta cjepiva protiv COVID-a, te da su građanima stalno na raspolaganju mogućnosti primarnog cijepljenja ili docjepljivanja kod liječnika obiteljske medicine ili u zavodima za javno zdravstvo diljem Hrvatske.

Financijski poticaj za one koji su primili 'booster'? 

- Troškove zdravstvenog sustava, bolničkog liječenja, naknada za bolovanja i izolacije tijekom epidemije brojimo u milijardama kuna, pa je svaka preventiva i zaštita od zaraze, osim čuvanja vlastitog i tuđeg zdravlja, izravni doprinos zdravstvenom proračunu naše zemlje, kaže ministar zdravstva Vili Beroš i dodaje da se razmišlja o omogućavanju dodatnog financijskog poticaja za sve osiguranike cijepljene dodatnom dozom i to kroz smanjenje cijene police osiguranja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

- Također, protekle dvije godine epidemije dodatno su naglasile potrebu jačanja osobne odgovornosti prema zdravlju, stoga razgovaramo o uvođenju ciljanih sistematskih pregleda prema dobnim skupinama kojima želimo prevenirati i na vrijeme otkriti razvoj bolesti te potaknuti građane na što aktivniju ulogu u brizi za vlastito zdravlje, ističe ministar Beroš dodajući da svaka kuna uložena u prevenciju zaraze višestruko će se vratiti u naš zdravstveni, ali i ukupni državni proračun.

- Ono što ima još veću vrijednost i ne iskazuje se brojkama jest zdravlje naših građana, sačuvani životi i poboljšanje kvalitete življenja – zaključuje ministar zdravstva Vili Beroš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!