Opić: Učitelji su najvažnija karika za razvoj svakoga društva

05.10.2022.

08:52

Autor: V.K./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Svjetski dan učitelja

Svjetski dan učitelja

Foto: HTV / HRT

Danas je Međunarodni dan učitelja koji se obilježava od 1994. godine. Učiteljski poziv je poseban, iznimno odgovoran i častan, a nastavnici i učitelji se u svom poslu susreću s mnogobrojnim izazovima.

Galerija
Siniša Opačić, Foto: HTV/HRT
Vesna Šerepac, Foto: HTV/HRTDubravka Namjesnik, Foto: HTV/HRTLejla Skalnik, Foto: HTV/HRT

Siniša Opačić, dekan Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu zapitao se u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" radimo li dovoljno za naše učitelje stoga što su oni lučonoše razvoja Republike Hrvatske i cijelog društva.

Na Dan učitelja Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodjeljuje nagrade najboljim nastavnicima pa će tako i danas njih 513 dobiti nagradu za svu svoju kreativnost i inovativnost koju daju najmlađima kroz proces poučavanja, rekla je Vesna Šerepac, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Stavila je naglasak na tri vrlo bitne stvari, a to je njihov rad koji je prepoznat u sredini u kojoj djeluje ustanova u kojoj rade, ali isto tako njihov rad koji je prepoznat ma razini njihove škole.

- Pravilnikom je određeno sedam kriterija koje se moraju zadovoljiti za nagradu, a jedan od njih je upravo njihov veliki doprinos u mentoriranju na državnim natjecanjima. Također je bitan i rad na projektima te tako unapređuju sustav odgoja i obrazovanja, ali oni doprinose i na međunarodnoj razini s prenošenjem dobrih iskustava i primjera dobre prakse, istaknula je.

Dubravka Namjesnik i Lejla Skalnik, učiteljice su u OŠ Braće Radića, Pakrac i četvrtu godinu za redom dobivaju nagradu.

Namjesnik je rekla kako vjeruje u sustav odgoja i obrazovanja i masu učitelja koji nose sve to.

- Da samo znate koliko divnih učitelja ima, no nitko od stručnih službi nije došao kod njih u razred i to vidio, rekla je.

Postoje velike razlike u osobnosti učitelja i svaki se trudi napraviti posao što bolje može, govori Skalnik te dodaje kako je jako važna i poticajna sredina za nastavnika.

- Imamo sreću što u našoj školi u Pakracu imamo ravnateljicu koja nas podržava i to je za sve nas veliki plus. Mi možda ne bi dobile četvrtu godinu za redom nagradu da nemamo takvu poticajnu sredinu, istaknula je.

- Nagradu koju smo dobile sa svim srcem dijelimo zato što ona nije namijenjena samo nama, već i svim učiteljima koji predano rade, a nisu se prijavili na ovaj natječaj, govori Skalnik.

'Učitelji su najvažnija karika za razvoj svakoga društva'

Danas se obilježava 160 godina Učiteljske škole u Petrinji. Opić govori kako se bave obnovom, ali što je najvažnije vraća se dignitet učiteljima.

- Učitelji su najvažnija karika za razvoj svakoga društva. Ulaganje u učiteljstvo je najbolja investicija za svaku državu. Na sreću, dogodili su se pomaci kod svih resornih tijela koja moraju prepoznati važnost učiteljstva, naglašava.

Dodaje kako je ove godine upisano 800 studenata na sve studijske programe. Kako kaže, događaju se kontinuirane promjene koje se svake godine uvode u studijske programe Učiteljskih škola.

Namjesnik je rekla kako joj nije teško raditi s djecom, stoga što je učiteljski posao zvanje, a ne zanimanje.

- To je naprosto nešto što volite i živite za to. Naša djeca nisu papiri koje ostavljamo na poslu. Mi njih nosimo sa sobom. Trenutno imam 4. razred i vrlo sam ponosna učiteljica, naglašava.

Skalnik je rekla kako OŠ u Pakracu ima zaista dobre uvijete za rad, ali najvažnije je to što imaju odličan kolektiv koji radi na puno projekata.

Na pitanje što je najteže u učiteljskom poslu, Namjesnik je rekla kako je na to teško odgovoriti jer svaki novi dan donosi nove zahtjeve.

Današnja svečanost nagrađivanja 513 učitelja koji će dobiti nagradu za svoj inovativni način poučavanja je poticaj onima koji će iduće godine biti u prilici dobiti istu za svoj rad.

Skulptura Spomenik djetetu

U okviru proslave Dana učitelja bit će svečano otkrivena skulptura Spomenik djetetu, vjerno uvećani rad djevojčice Franke Cindrić, polaznice Dječjeg vrtića Petar Pan u Zagrebu. 

Skulptura je odabrana na natječaju koji se tijekom 2021. godine odvio u sklopu projekta Dijete u središtu, kojim su pozvana djeca iz cijele Hrvatske da oblikuju i prijave svoju skulpturu na zadanu temu. Djevojčica Franka Cindrić je pod vodstvom svoje odgojiteljice Lucije Pejić ideju Spomenika djetetu predstavila kroz prikaz troje složne i za igru spremne djece te je taj rad pobijedio na natječaju između stotinjak pristiglih idejnih rješenja.

Rad je uvećan i odliven u Ljevaonici umjetnina ALU u čijoj je organizaciji i postavljen u parku ispred zgrade Učiteljskoga fakulteta. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!