Ulaganje u obrazovanje i ljude koji ga nose najbolja investicija u budućnost

05.10.2021.

12:26

Autor: Vlatka Kalinić/Dnevnik/B.A./HRT

Učiteljski fakultet posjetio je i predsjednik Milanović

Učiteljski fakultet posjetio je i predsjednik Milanović

Foto: Dnevnik / HRT

Svjetski je dan učitelja - obilježava se već 27 godina u svim državama kao podsjetnik na važnost uloge odgojno-obrazovnih djelatnika u suvremenom društvu. Ujedno, to je dan zagrebačkog Učiteljskog fakulteta, koji je posjetio i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Kako je u podnevnom HTV-ovu Dnevniku javila Vlatka Kalinić, svi okupljeni predstavnici političkog i državnog vrha te akademske zajednice slažu se u jednom - priznanje struci ne smije se svesti na jedan dan u godini i ne smije biti samo deklarativno.


- A da je zaista deklarativno u jednoj mjeri, govore i činjenice - učitelji, odgojitelji, nastavnici, profesori, svi oni koji su na ovaj ili onaj način oblikovali naš život, ljudi koji su odgovorni za budućnost i oblikovanje budućnosti svakog društva, istodobno ne uživaju priznanje u društvu i njihova je plaća među najnižima u obrazovnom sustavu, javila je Vlatka Kalinić.


Glavna je poruka da je ulaganje u obrazovanje i odgoj i ljude koji ga nose najbolja moguća investicija u budućnost.

- Moja je poruka da učitelji zadrže svoj dignitet za koji želimo da u društvu bude prepoznat. Svoj dignitet grade isključivo prema tome što su dobri stručnjaci i dobri ljudi, rekla je doc. dr. sc. Martina Kolar Billege, predstojnica Katedre za metodike na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu.


- Ja bih, evo, rekla, jedan citat, a to je - da se 10 puta rodim, 10 bila bih učiteljica. Mislim da sam time sve rekla, to je jedna neopisiva ljubav, još od malih nogu, volja, želja, rekla je studentica Dorotea Garinac.


- Naši studenti, naši učitelji, naši nastavnici čine čuda. Da je tomu tako pokazuju sva recentna istraživanja koja zapravo pokazuju da naši učitelji, nastavnici, profesori, kad odlaze u bilo koje svjetsko sveučilište, u bilo koju školu izvan RH, članice EU-a, zapravo postižu izvanredne rezultate, rekao je prof. dr. sc. Siniša Opić, dekan Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Fuchs učiteljima: Hvala vam na hrabrosti i predanosti


Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs u čestitci u povodu Svjetskoga dan učitelja zahvalio je učiteljima na hrabrosti i predanosti te istaknuo da se sada više nego prije mora jačati odgojna uloga škole i osnaživati prosvjetne radnike.


Ministar se učiteljima obratio video-porukom prigodom online dodjele nagrada najboljim odgojno-obrazovnim djelatnicima u školskoj godini 2020./2021., njih 511. Zahvalivši učiteljima što su odabrali poziv kojim pridonose oblikovanju budućnosti našega društva, neumorno ispunjavajući stotine zadaća i uloga, ministar je naglasio da nema odgovornije zadaće od odgoja, poučavanja i usmjeravanja mladih znatiželjnih umova.


- Unatoč tome, svjesni smo da učitelji nisu svemoćni i da mnogi drugi faktori u društvu imaju često i veći utjecaj na formiranje i ponašanje djece i mladih pa upravo zato moramo, više nego ikad prije, jačati odgojnu ulogu škole i osnaživati prosvjetne radnike, rekao je Fuchs.


Naglasio je da je ključno jačanje kapaciteta učiteljske profesije uz privlačenje i zadržavanje najboljih u sustavu te sustavno poticanje razvoja učiteljskih potencijala. 


- Jedna od ciljanih mjera kojima potičemo i nagrađujemo izvrsnost i inovativnost upravo je i nagrađivanje najuspješnijih djelatnika u području obrazovanja, spremnih na cjeloživotno učenje i profesionalan razvoj, rekao je ministar. 


Čestitajući najboljima i zaželjevši im da zadrže otvorenost srca i uma te u djece i učenika nastave razvijati i podržavati otvorenost i kreativnost duha i intelekta, ministar je istaknuo da je iznimno ponosan na napore i trud uložen u realizaciju prošle školske godine, koja je unatoč pandemiji i potresu većim dijelom održana u učionicama.


- I provedena istraživanja pokazuju koliko je to pozitivno utjecalo na mentalno zdravlje djece i dobrobit učenika, ali i nastavnika. Siguran sam da ćemo zajedno učiniti sve kako bi i ovu školsku godinu naši učenici proveli u školskim klupama sa svojim vršnjacima, u zdravom i sigurnom okruženju, dodao je Fuchs.


- Ispred nas su novi ciljevi, novi izazovi, prilagodbe nekim novim vremenima i zahtjevima društva. Nacionalni plan razvoja sustava obrazovanja koji izrađujemo predstavljat će upravo okvir za promjene i unaprjeđenje sustava na svim razinama. I u ostvarenju te zajedničke misije nastavljamo biti saveznici i suputnici, poručio je ministar učiteljima te im zahvalio na hrabrosti i predanosti, jer kao "primjer, nositelj normi i vrijednosti zajednice, nose golem teret i golemu snagu".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!