Oporba: Glavni problem je Plenković

10.01.2023.

13:42

Autor: Vijesti u 13/IMS/HRT/Hina

Oporba: Odgovoran je Plenković

Oporba: Odgovoran je Plenković

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Iz Mosta, SDP-a i stranke Možemo poručuju da ministar graditeljstva Ivan Paladina mora otići. Dogovaraju se hoće li tražiti ministrov opoziv ili o problemima u obnovi raspravljati putem interpelacije u Saboru, no slažu se da je glavni krivac za sporu obnovu premijer Plenković.


- Potpuno je nevažno tko će biti na čelu tog ministarstva, imali smo tri ministra, dva šefa za obnovu, ništa se nije promijenilo. Taj kadrovski bazen HDZ-a je sve plići i plići, kazao je Nikola Grmoja (Most). 

Dodao je da je "kočničar za sve kvalitetne prijedloge koji bi trebali unaprijediti zemlju Andrej Plenković".

- To je naša realnost. Zbog tog čovjeka Hrvatska stoji, tapka u mjestu i ne može se pomaknuti, bilo kada je riječ o zdravstvu, obnovi ili borbi protiv inflacije, ključni za to su Plenković i HDZ, ustvrdio je.

Sandra Benčić
(Možemo!) rekla je da Paladina od početka nije bio rješenje, na što su prije upozoravali. 

- Isticali smo koje sve probleme i prtljagu ima i zašto ne može biti ministar. Međutim, nije on glavni problem, nije bio ni Horvat, neće biti ni sljedeći ministar. Ključni problem je što je Andrej Plenković iz čiste bahatosti odbio svaki prijedlog koji smo dali u prvoj i drugoj iteraciji zakona kako bismo poboljšali sustav unutar kojeg se obnova odvija, rekla je.

Ocijenila je da Plenković namjerno oteže jer Banovina nije izborna baza HDZ-a, kao što nije ni Zagreb.

- Država je zakonski i institucionalno napravila sve da si oteža obnovu, ustvrdila je.

Vezano za inicijative oporbe poručila je kako je nužno da Paladina dođe u Sabor i kaže što se sve događalo u proteklih godinu dana, što je predlagao Plenkoviću i što je on odbio.

Peđa Grbin
(SDP) ustvrdio je da se tog posla nije htio prihvatiti nitko. 

- Onda su pronašli rješenje u osobi koja je s jedne strane bila upitna ima li sposobnosti obavljati taj posao, a s druge strane pratile su ga brojne afere zbog kojeg se i njime bave policija, DORH itd., rekao je.  

Najavio je da će oporba razmotriti koje su im sve opcije na stolu - interpelacija, odnosno rasprava o tome kako unaprijediti sustav ili opoziv Paladine.

- Odlaskom Paladine broj ministara koji su otišli iz Vlade u zadnje dvije godine izjednačit će se s brojem kuća izgrađenih na Baniji - šest ministara, šest kuća, poručio je.

U SDP-u i Možemo smatraju da se obnova treba staviti pod jedan krov, a ne da imamo više institucija koje ne mogu funkcionirati zajedno već se međusobno dopisuju.

Grmoja drži da je opoziv instrument koji bi oporbi omogućio raspravu o stanju na Banovini i da se kao krivca apostrofira Plenkovića.

- Kao opoziciji zadatak nam je upozoravati na sudbinu građana i davati konkretne prijedloge, upozoravati Vladu da, neovisno o tome tko će biti ministar, stvari treba ubrzatiu i kapacitete usmjeriti prema Banovini, poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!